• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çocuk korkutmak disiplin getirmez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Çocuk yetiştirmenin en zor aşamalarından biri olan “disiplin” ailelerin bu eğitimi nasıl vermesi gerektiğini bilmemesi ile daha da zorlaşıyor. Bir çok aile sert davranışın disiplini de beraberinde getireceğini düşünse de uzmanlar bu aşamada çocukları korkutmanın yararsız olduğunu ifade ediyor. Korkutulan çocuğun yaralı bir birey olacağını söyleyerek aileleri uyaran Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, “Korkutma çocuklarla olan ilişkilerde kullanılmamalıdır.’’ dedi.

Fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimde yol haritası olma özelliği taşıyan disiplin eğitimi, çocukların gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Çocukların kendilerini doğru bir şekilde denetleyebilmesi sağlayan disiplin eğitimi ebeveynler için de zorlu bir süreci beraberinde getiriyor. Bu süreçte çocuklarına nasıl davranması ve doğru iletişim adımlarını bilmeyen aileler genelde çocuğa sert davranmayı seçiyor. Yapılan sert ve yanlış disiplin uygulamalarının çocuğun gelişiminde sorun yaratacağını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, korkutulmuş çocuk ruhsal dengesizlikler ve çelişkiler içinde gelişecektir. Bu şekilde yetişen çocuklar ruhsal olarak yaralanmış bireyler olur.” dedi. Korkan çocukların kendilerinden beklenen gelişimi sağlıklı bir biçimde sergileyemeyeceklerini söyleyen Dr. Atasoy, korkunun çocukların gelişiminin önünü tıkadığını ifade etti.

Güven ve ödül çocuk gelişimine katkı sağlıyor

Çocuk gelişim süreci içinde korkutulma ve korku nesnelerinin büyükler tarafından çocuklarla başa çıkma aracı olarak kullanılmasının uygun olmadığını anlatan Dr. Atasoy, korku ve peşinden gelen cezalandırma yerine çocuğa güven vermenin ve hareketleri karşısında onu ödüllendirmenin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ceza ve korku ile gelen davranış değişikliğinin kalıcı olmayacağını anlatan Dr. Atasoy, ödül ile birlikte arzu edilen sonuçların daha etkili olacağını söyledi.

Ceza ve dayak çocuk ruhunda izler bırakıyor

Toplumumuzda en sık karşılaşan ebeveyn tutumunun çocuğu sindirmek olduğunu anlatan Dr. Atasoy, bu tutumun hiçbir zaman başarılı olmayacağını vurguladı. Sindirme yöntemi olarak kullanılan çocuğa dayak atmanın fiziksel acının dışında ruhsal acılar yaratacağını söyleyen Dr. Atasoy, çocuğun yaşı ve buna bağlı ruhsal gelişim düzeyine göre gerçekleştirilen korkutulmanın sonuçlarının ne şiddette hasar yaratacağını kestirmenin mümkün olmaz. Sindirilmiş çocukların ne zaman hangi yönde gelişmeler sergileyeceği de bilinemez” dedi. Acının hiç bir zaman arzu edilen ve hedeflenen olmaması gerektiğini vurgulayan Atasoy, ‘’Korku çocuğa her zaman acı ve ızdırap verecektir’’ dedi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir