• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Humus'tan 800'den fazla kişi tahliye edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞAM- Birleşmiş Milletler, Suriye'de tarafların Humus'a yardım ulaştırılması ve sivillerin tahliyesi için çatışmalara verdikleri arayı üç gün uzattıklarını ve bugüne kadar kentten 800'den fazla kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

 

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, basın brifinginde yaptığı açıklamada, Suriye'deki tarafların, çatışmalara verdikleri arayı üç gün daha uzatma kararlarından BM'nin memnuniyet duyduğunu ifade etti.

 

Bu 3 günlük uzatmanın, Humus'tan daha fazla sivilin tahliyesi ve daha fazla yardım malzemesinin kente ulaştırılmasına imkan sağlamasını umduklarını kaydeden Nesirky, 7 Şubat'tan bu yana son derece tehlikeli ortamda çalışmaları yürüten yardım çalışanlarının 800'den fazla kişiyi tahliye etmeyi ve iki yıldır hiç malzeme sokulamayan bölgeye acil yardım maddesi ulaştırmayı başardıklarını söyledi.

 

Tahliye edilen kişilerin BM gözetiminde olduğunu kaydeden Nesirky, bu sivillere zarar gelmemesi için yardım görevlilerinin kendilerine eşlik ettiğini anlattı.

 

Tahliyeler sırasında BM ve Suriye Kızılayı görevlilerine yönelik kasıtlı olarak ateş açılmasını da değerlendiren Nesirky, bu saldırılar sırasında, 11 kişinin hayatını kaybettiğini bildirerek, BM'nin sorumluların bulunması için soruşturma başlattığını kaydetti.

 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin başlattığı soruşturmada, verilerin toplanmakta olduğunu anlatan Nesirky, insani yardım çalışanlarına saldırılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

 

Nesirky, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un da, Şam'da bulunan yardım görevlilerine mektup yazarak son derece riskli bir ortamda yaptıkları fedakar çalışmalar nedeniyle, kendilerine teşekkür ettiğini dile getirdi.

 

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valeri Amos'un açıklamalarına da yer veren Nesirky, Amos'un kalıcı bir çalışma için bir BMGK kararı istediğini, Genel Sekreter Ban'ın da bunu desteklediğini söyledi. (Fatih Varol-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir