• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
BMGK`da Suriye Tasarısının Görüşülmesi Bbekleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BM - BM Güvenlik Konseyi üyeleri Avustralya, Lüksemburg ve Ürdün tarafından hazırlanan ve Suriye`de insani yardım ihtiyacı olan bütün bölgelere yardım ekiplerinin girişine tam izin verilmesini emreden BMGK karar tasarısının bugün tüm üyelere dağıtılması ve BMGK`da görüşülmesinin beklendiği kaydedildi.
 
Hazırlanan insani yardım karar tasarısı geçen hafta BMGK`nın veto yetkisi olan beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa`ya gönderilmişti.
 
Edinilen bilgiye göre, tasarıya ilişkin bugün BMGK`da veto yetkisi olan beş üye arasında yapılması planlanan basına kapalı toplantıya tasarıya karşı oldukları bilinen Rusya ve Çin temsilcileri katılmadı.
 
Tasarının bugün veto yetkisi olmayan 10 ülkeye de dağıtılması ve gün içinde BMGK üyeleri arasında müzakere edilmesi bekleniyor. Tasarıda Suriye`deki bütün noktalara insani yardım ekiplerinin kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaşmasına tam izin verilmesi, buna uymayan kişi ve gruplara da yaptırım uygulanması öngörülüyor.
 
İnsanlığa karşı işlenen suç ve savaş suçları gibi iddiaların da araştırılması istenen tasarıda, terör saldırıları kınanarak Hizbullah ve El Kaide uzantısı grupların da içinde bulunduğu Suriye dışından gelen savaşçıların derhal ülkeden ayrılması isteniyor.
 
BMGK`ya getirilmesi durumunda kabul edilmesi için daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa`dan hiçbirinin veto yetkisini kullanmaması gereken taslağa Rusya ve Çin`in olumsuz baktığı kaydedildi.
 
BMGK`ya gelecek bir insani yardım taslağına ABD`nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power veBM Genel Sekreteri Ban Ki-mun destek vereceklerini belirtmişlerdi.
 
Power geçen hafta yaptığı açıklamada, " Suriye rejiminin, insani yardımın bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu anlaması gerekir. Biz, birçokBM üyesi ülke gibi, BMGK`ya gelecek bir insani yardım karar taslağını destekliyoruz. Ve bu şekilde bir şeylerin başarılabileceğini umuyoruz" diye konuşmuştu.
 
Daha önce benzer tasarılar Rusya`nın veto yetkisini kullanması nedeniyle kabul edilmemiş, bazı tasarılar ise Rusya`nın olumsuz görüşü nedeniyle BMGK`da oylamaya dahi sunulmamıştı.
 
İbrahimi Rus ve ABD`li yetkililerle görüşecek
Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi`nin Rus ve ABD`li yetkililerle bir araya geleceği bildirildi.
 
BM Cenevre Ofisi`nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İbrahimi, 14 Şubat Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ve ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman ile görüşecek.
 
Toplantı, Suriye muhalifleri ile Beşşar Esed rejimi yetkilileri arasında Cenevre`de yapılan görüşmeler devam ederken gerçekleşecek.
AA
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir