• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
Somali`de 400 Bin Çocuk Ölebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Somali’de kuraklığın neden olduğu kıtlıktan kurtulmaya çalışan insanlar yardım dağıtılan kamplara doğru kaçmaya devam ediyor.

Kuraklık ve kıtlıktan ise en çok çocuklar etkileniyor. Uzmanlar Somali’de acil önlem alınmaması halinde kıtlık nedeniyle yaklaşın 400 bin çocuğun hayatını kaybedeceğini açıkladı.

Somali’de kuraklık nedeniyle göç eden çocuklar üzerinde incelemelerde bulunan uzmanlar, “uluslar arası kamuoyu biran önce adım atmalıdır. Şayet Somalili çocuklar için bir şey yapılmazsa, yaklaşık 400 bin çocuk kuraklıktan dolayı hayatını kaybedebilir,” açıklamasını yaptı.

EKMEK İÇİN 6 ÇOCUĞUYLA 1,5 AY YÜRÜDÜ

Kıtlığın vurduğu ülkenin güneyinden `ölüm yolculuğu`na çıkan halk, 250 kilometre kat ederek Kenya-Somali sınırındaki Dadaab mülteci kampına sığınıyor. Nairobi`ye ulaşmak isteyenler ise 600 kilometrelik yolu göze alıyor. Bu ailelerden biri de Havva Aden Muhammed. 420 kilometre uzaklıktaki Bakaul bölgesinden 4`ü erkek, 2`si kız 6 çocuğuyla birlikte tam 1,5 ayda yürüyerek başkent Mogadişu`daki Kursan kampına gelmiş. Havva annenin en büyük oğlu 13 yaşındaki Abdullah Ali Haşi, çocuk felcine yakalandığı için kıpırdayamıyor. Onun dışında ateşli hastalıklarla da boğuşan Abdullah, 10 kilonun altında.

Doğu Afrika`da `Afrika Boynuzu` diye tabir edilen bölgede yer alan Somali, Kenya, Etiyopya ve Cibuti`den sonra 60 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor. Bölgedeki BM görevlileri, bazı ailelerin yaklaşık bir aylık zorlu yolculuktan sonra Nairobi`ye ulaştığını ifade ediyor. Adeta bir ölüm yürüyüşü olan bu yolculuklarda yaklaşık her aileden bir kişi yolda hayatını kaybediyor. Kamplara ulaşan çocuklar ise yolculuk esnasında, hastalandıkları için zorlu bir hayat mücadelesi veriyor. Uzun süredir hasta olan Abdullah`ın da yolda ağırlaştığını ifade eden anne Havva, oğlunu 420 kilometre boyunca kucağından indirmediğini ve kampta da başından ayrılmadığını anlatıyor.

Somali`nin dünyayla tek bağlantısı olan Adan Abdulle Uluslararası Havaalanı`nın hemen dibinde yer alan Kursan kampı, kıtlığın baş gösterdiği 8 ay önce kurulmuş ve 3 bin 200 kişiyi barındırıyor. Kamptaki insanlar, Mogadişu`dan kilometrelerce uzakta bulunan Baydoi ve Bakul bölgelerinden gelen, çoğu iç savaşta kocasını kaybetmiş kadınlar ile çocuklardan oluşuyor. Başkent Mogadişu`daki sığınma kamplarının sayısı konusunda resmî yetkililerin bile verebildiği bir bilgi yok. Gayri resmî bilgiler, 40`a yakın kamptan söz ediyor.

World Bulletin

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir