• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Dünyanın en büyük 5`inci tünelinin açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA- Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’ta kapsamında Suruç Ovası’na su temin edecek olan 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç sulama tüneli Bakan Faruk Çelik’in katılımıyla açılışı yapıldı.
 
GAP projesi kapsamındaki Dünyanın en büyük 5’inci tüneli olan Suruç sulama tünelinin tamamlanmasının ardından, Harran Ovası`yla birlikte Suruç Ovası da suya kavuşacak.
 
Tunelin açılışında kısa bir konuşma yapan Bakan Çelik, 3 yıl çersinde proje bittiğini Mart ayında Başbakanın buraya gelmesiyle birlikte su da bırakılacağını söyledi.
 
Konuşmasında, barajın yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Çelik,“Suruç Ovası sulama tünelinin üç yıl içerisinde bitmesi gurur vericidir. Bu projenin bitmesiyle birlikte başta Şanlıurfa olmak üzere, ülke ekonomisine katkılar olacaktır. Artık iş arayan bir Suruç ve Şanlıurfa değil işveren Şanlıurfa olacaktır.’’ İfadelerini kullandı.
 
Suruç tüneli devreye alındığında Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 metreküp su aktaracak olan Suruç Tüneli, Türkiye’deki birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak. Suruç Tüneli ile birlikte 8 üniteden oluşan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tamamlandığında da, Suruç Ovası’nda toplam 950 bin 970 dekar tarım arazisi basınçlı olarak yağmurlama ve damlama sistemiyle sulanacak.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen projenin toplam maliyeti 1 milyar 500 milyon TL’yi buluyor. (Sedat Kuşulay/ Mustafa Bikeç -İLKHA)
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir