• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Erdoğan: Umudunuzu Asla Yitirmeyin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakanlardan, milletvekillerinden, iş adamı ve sanatçılardan oluşan kalabalık bir heyetle Somali`ye giden Başbakan Tayyip Erdoğan, Somalilere "Umudunuzu asla yitirmeyin, kalbimiz sizinle" diye seslendi.

Somali`de "bugüne kadar görmediği bir felaket tablosuyla karşılaştığını" ifade eden Erdoğan, "Bu ziyaret vesilesiyle buradaki durumu dünyaya duyurmak istiyoruz. Aslında bu bir Türkiye`nin sorunu değil. Bu bir insanlık sorunu. Fakat bizTürkiyeolarak kimse yokmuş gibi davranmak suretiyle buradayız" diye konuştu. İstanbul`da gerçekleştirilen Somali zirvesinin beklentilerini karşılamadığını söyleyen Erdoğan, Türkiye`nin ilk etapta Somali`de yapacağı yardımlar hakkında da bilgi verdi.

Somali Devlet Başkanı Şeyh Şerif Ahmet ile görüşmelerinde neler yapabileceklerinin bir taslağını çıkardıklarını belirten Başbakan`ın açıklamasına göre Türkiye Somali için yarın Dolmabahçe Sarayı`nda bir toplantı daha gerçekleştirecek ve bir yol haritası belirleyecek.

Türkiye ilk olarak Somali`ye geçici olarak tahsis edilen bir yerde büyükelçilik açacak. Daha sonra tahsis edilen bir arazide de büyükelçilik binası inşa edilecek.

400 yataklı kullanılmayan birhastanerestore edilecek ve bu arada sahra hastaneleri intikal merkezleri olarak kullanılacak. Ciddi su sorunu olan Somali`deki bu sıkıntıyı gidermek için su kuyuları açılacak.

Enerji sıkıntısını gidermek için belirli yerlere jeneratörler yerleştirilecek. Havalanından şehre gelen yol yine türkiye tarafından inşa edilecek.

Yol kenarlarında ölmüş ya da kesilmiş hayvanların atıkları ve çöplerin taşınması için çöp kamyonları gönderilecek ve şehirler temizlenecek.

TOKİ, Somali`de hem okul hem de toplu konutlar inşa edecek. Çadır kentlerde yaşayanlar peyderpey bu evlere taşınacak.

Güvenliğin temini için de Şebab örgütleriyle hükümet arasında bir anlaşma sağlanması için çaba gösterilecek.

Erdoğan, Türkiye`nin yapacağı yardımları özetledikten sonra da şu ifadeleri kullandı: "Ben bugün özellikle şunu tekrar ifade etmekte fayda görüyorum. Umutlarınızı asla yitirmeyiniz. Umutlarını asla yitirmesin Somali diyorum. Kalbimizi desteklerimiz sizinle beraberdir. Bu felaketler sırasında tüm ölenlere Allah`tan rahmet ailelerine sabır diliyorum. Kuru dua yetmiyor, fiili duaya ihtiyaç var. Fiili duayı hep birlikte yapma zamanıdır. Burada ülkeme de sesleniyorum bazı dedikodular var. Türkiye`de açlar varken Somali`de ne işimiz var diyenler var. Onlara tavsiye ediyorum gelip bir Somaliyi gezsinler bakalım."

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir