• DOLAR 32.316
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2293.174
  • ...
Vatandaş `ACİL`e Koşuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gelişmiş ülkelerde yüzde 5-8 arasında değişen acil servise başvuru oranı Türkiye yüzde 28-30`ları buluyor. Acile başvurularda ilk sırayı kamu hastaneleri alırken, bunu özel hastane ve üniversite hastaneleri izliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından acillerdeki yoğunluğun tespiti için yapılan araştırmada, acile başvuran hastaların yüzde 43`ünün kendilerini gerçekte `acil` görmedikleri, gündüz çalışılığından gece hastaneye gitmeyi uygun buldukları ve acile başvuruda katılım payı alınmamasını gerekçe gösterdikleri belirlendi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, hastanın hemen müdahale edilmediğinde ölüm riski ya da sakat kalma riski ile yüz yüze kalma durumunun ``acil`` olarak tanımlandığını, ancak kendini acil hisseden her kişinin de ``acil`` kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Acil servislerde yoğunluk yaratan faktörlerin doğru olarak tespit edilmesi ve çözüm yollarının belirlenerek uygulanabilmesi için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ``Acil Sağlık Hizmetleri Değerlendirmesi Araştırması`` ve ``Acil Sağlık Hizmetleri Memnuniyet Anketi`` yapıldığını anlattı.

Acile başvuran hasta ve hasta yakınlarına yöneltilen ``Neden acile başvuruyorsun?``, ``Kendini gerçekten acil mi hissediyorsun?`` gibi soruları içeren anketten çarpıcı sonuçlar elde edildiğini anlatan Şencan, şöyle devam etti: ``Katılımcıların yüzde 43`ü gerçekte `acil` hasta olmadığını belirtiyor. Sağlık çalışanlarına `Hastaların ne kadarı acil?` diye sorulduğunda da `Hastaların, ancak yüzde 15-20`sinin gerçekten acile başvurması gerekirdi` yanıtını veriyor.

`Neden acile başvurdunuz? sorusuna da katılımcılar `gündüz işe gittiğinden dolayı hastaneye gece gelebildiği`, ``acile başvurduğunda katılım payının alınmaması` ve `acilde hızlı tetkik yapılması` cevabını veriyor.

AA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir