• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
BURSA- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü, Bülent Arınç, "Türkiye ekonomisi 2002 yılında 5 şiddetinde artçı siyasi depremlerde yıkılırken, bugün 8 şiddetindeki siyasi depremlere dayanıklı daha güçlü bir konuma gelmiştir.”dedi.
 
RUMELİSİAD’ın Merinos Kongre ve Kültür Merkezi`nde düzenlediği ‘2. Balkan Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Bülent Arınç,  Türkiye`nin Balkan ülkeleriyle 2002 yılında 1.9 milyar dolar olan ihracat hacminin 10 yıl sonra 4 kat artarak 7.7 milyar dolara ulaştığına vurgu yaptı.
 
“2002 yılında Balkan ülkelerinden Türkiye`ye ithalat 1,5 milyar dolar iken, 2012 yılında 7 kat artarak 10,5 milyar doları buldu.” Şeklinde konuşan Arınç, 2013 yılında Balkan ülkelerine ihracatın 8.4 milyar, ithalat 11.6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
 
Bunların yeterli olmadığını da savunan Arınç, “Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesi için fırsat var. Farklı Balkan ülkelerinden gelen işadamlarının bizim işadamlarımız bir araya gelerek ticari bağlantılar yapmasını faydalı buluyorum" diye konuştu.
 
“Öyle bir afet olması gerekir ki bu binayı yıksın”
Hükümet sözcüsü Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:“Birbirini besleyen ve doğrudan etkileyen bir sistemin çarkları olarak siyaset ve ekonomiyi, bir devletin gücünün en önemli göstergeleri olarak görebiliriz. Bu değerlendirmelere rağmen Türkiye olarak farklı bir tecrübeyi daha yaşıyoruz. Ekonomiyi öyle bir noktaya taşırsınız ki siyasetteki kıpırdanmalar, ekonomiyi sarsmaz. Bir benzetme yapmak gerekirse 6 şiddetinde depreme dayanıklı bir bina yaparsınız, 6 şiddetini geçen depremlerde bina yıkılır. Bir bina yaparsınız, 8 şiddetinde depreme dayanıklıdır. Öyle bir afet olması gerekir ki bu binayı yıksın.”
 
“Türkiye ekonomisi 8 şiddetindeki siyasi depremlere dayanıklı hale gelmiştir”
Türkiye ekonomisinin, 2002 yılında 5 şiddetindeki artçı sayılabilecek siyasi depremlerde bile yıkılan görüntüsünden bugün 8 şiddetine kadar gelebilecek siyasi depremlere dayanıklı bir konuma geldiğini anlatan Arınç, “Son iki ayda yaşanan siyasi mühendisliklerin ekonomimize etkisi, sınırlı ve telafi edilebilir olmuştur. `Sınırlı` derken döviz kurlarında nispi bir artış olmuştur. Bu artışın bir kısmı doğal ve küresel gelişmelerden de etkilenmiştir. `Telafi edilebilir` derken işte 2014 ocak ayı ihracat rakamları açıklandı ve Türkiye tarihinin rekoru kırıldı. Balkan ülkeleri arasında da gelişmesi gereken turizm alanında, yine Türkiye`nin birçok şehri turist ve gelir rekorları kırdı. Bu gelişmeler çerçevesinde yapmamız gereken çıkarım şudur; ülkemizde son 10 yılda siyaset o kadar iyi bir ekonomi yönetimi sergilemiştir ki çalkalanmalar, fırtınalar artık ekonomi gemisinin rotasını değiştirmemektedir. Kaptan iyi olunca dalganın boyunun bir önemi yoktur. Ülkemizde siyasetin itibarına yapılan yatırım sayesinde bugün milletin karşısına dimdik ve gururla çıkıyoruz."ifadelerini kullandı.
(Zeki Aras-İLKHA)