• DOLAR 32.33
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2283.071
  • ...
SSPE hastalarının feryadını duyun artık!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 

ŞANLIURFA - Bölgede yaşları 12 ile 14 arası değişen binlerce çocuk 2000’li yılarda vurulan bayat kızamık aşısı nedeni ile yatalak bir şekilde ölümle pençeleşiyor. 20 bini aşkın çocuk SSPE’den dolayı hayatını kaybederken binlercesi hastalığın pençesinde. Yetkililer ise kör sağır ve dilsizi oynamaya devam ediyor. Devlet yetkilileri yaşanan bu sağlık faciasının faillerini bulmak yerine olayı ört bas etmeye çalışıyor. Yıllardır gündeme getirdiğimiz SSPE hastalığıyla ilgili herkes üç maymunu oynamaya devam ediyor. 2007’de dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ “Öncekilerin hatası” deyip sustu. Hastalığı teşhis eden doktorlar ilk tanı için “Bayat aşı” dedi ve sustu. Birkaç haberle SSPE’yi gündeme taşıyan yazılı ve görsel basın bir anda sustu. SSPE hastalarının ne sesini duyuran kaldı ne de sesini duyan. SSPE’li hasta yakınları yaşadıkları dramı İlkha’ya anlattı.

 

8 YILDIR YATALAK VE ÇARESİZ…

Çaresizliğin derin hüznü yüzünden okunan SSPE hastası Cihan Kaya’nın babası Sadık Kaya, yaşadıklarını anlatmaya dahi güç yetiremiyor.  Çaresizliğini anlatmakta güçlük çeken acılı baba “Cihan, 10 yaşından itibaren SSPE hastalığına yakalandı. Benim çocuğum şu anda 18 yaşındadır. 8 yıldır yatalak çaresiz… Kızamık aşısından dolayı çaresiz… Bayat aşıdan dolayı çaresiz… Ankara’ya götürdük doktor bana ‘bayat aşı’ dedi ama sonra korkusundan dolayı bunu dillendiremedi. Sadece ‘benim bunu söylemem yasaktır, söyleyemem’ diyebildi. Ben de o zaman duruma anlam veremiyordum. Ama şimdi çok daha iyi anlayabiliyorum. Bakan Osman Durmuş zamanında bunlar olmuş. Madem onlar böyle bir hata yaptılar şimdiki yetkililer bir şeyler yapsın” diye konuştu.

 

AİLECE ACI ÇEKİYORUZ

Acılı baba sözlerini şöyle sürdürdü: “(Rahat bir gönülle) Yemek yiyemiyor, çay içemiyoruz. Devamlı acı çekiyoruz, çocuğumuzla birlikte acı çekiyoruz. Çorap satarak hem çocuğuma bakıyorum hem de aile geçimimi sağlıyorum. Kiracıyım. 8 yılda toplam 350 bin masrafımız oldu” dedi.

 

ÇOCUĞUMUN SIRTINDA YARALAR OLUŞTU

Çocuğunun 8 yıldır yatalak olmasından dolayı sırtından açılmaların olduğunu söyleyen baba Kaya “112 acil servisi aradık. Hastaneye götürdük durumunun acil olduğunu söyleyerek ‘Bu yarasını dikeceğiz’ dediler.  Benim ve eşimin gözü önünde 30 dikiş attılar. Biz de çocuğumuzda çektiğimiz acıdan dolayı gözyaşı döküyorduk ama çaresizdik. Sonra bir ilaç yazarak bizi geri gönderdiler” ifadelerini kullandı.

 

ACİLE GÖTÜRDÜK SIRTINA DİKİŞ ATIP GERİ GÖNDERDİLER

Görevlilerin 112 acili aradıkları için kendileriyle tartıştıklarını belirten anne Hatice Kaya ise “Çocuğumun sırtı yara olmuştu. Acili aradık geldiler ve bize ‘Bu hastanın acillik bir durumu yok bizi niye aradınız?” dediler. Çocuğuma gözümün önünde acilde dikiş attılar sonra pansuman yaparak bizi geri gönderdiler bilseydik evde pansuman yapardık” ifadelerini kullandı.

 

BU ÇOCUKLAR İÇİN TEDAVİ İSTİYORUZ

Çocuğunun SSPE hastalığına 2007 yılında yakalandığını belirten Mehmet Çoban “Çocuğumuz 1 yaşındayken aşı yaptık. 7 yaşında iken bu hastalık ortaya çıktı ve o günden sonra 7 yıldır bu çocuk yatalak. Doktorlardan bazıları, ‘kızamık aşısından’ kaynaklanıyor dediler bazıları da ‘Kızamık geçirmiş kızamık virüsü içeride kalmış’ dediler.  Madem kızamıktan kaynaklanıyor o halde neden kızamık geçirmemiş hastalar da bu hastalığa yakalanıyorlar? Bunu bize açıklamaları lazım. Yetkililerin bu hastaların tedavisi için çalışmalar yapmalarını istiyoruz” diye konuştu.

 

HER GÜN BİR CENAZEYLE YAŞIYORUZ

Gittikleri Haccetepe Üniversitesi Hastanesi’den eli boş döndüklerini dile getiren Çoban “Her gün bir cenazeyle yaşıyoruz. Hafta sonumuz, bayramımız, düğünümüz hiçbir şeyimiz yok. Hiçbir yere çıkamıyoruz. Bazen çocuk uyumadığı için gece yarısına kadar bekliyoruz. O uyuduktan sonra ancak biz uyuyabiliyoruz. Biz hastane ile ilgili bir sorun yaşamadık, ama sorun yaşayan arkadaşlarımız var. Biz yetkililerden sadece tek şey istiyoruz. O da tedavi… Gerekli araştırmalar yapılsın. Maalesef kimse elini taşın altına koymuyor” ifadelerini kullandı.

 

EN ÇOK HASTA ŞANLIURFA’DA

SSPE hastalarının en çok Şanlıurfa’da bulunduğunu söyleyen bir başka SSPE hastasının babası İsa Çetinkaya ise “Şanlıurfa’da ise en çok hasta Viranşehir’de bulunuyor. Bu hastalığın sebebinin yapılan tek kızamık aşısı olduğu söyleniyor. Ama biz araştırdık, bu hastalığa yakalanan birçok kişinin iki kızamık aşısı olduğunu gördük. 99-2000 arasında yapılan bir aşının sonucu olduğu söylemleri artınca bunlar örtbas edildi. Kimisi ‘bozuk aşı’ dedi, kimi ‘fazla aşı’, kimi ‘bayat aşı’ kimi de ‘hiç aşı olmamışsınız’ dedi. Yani bu hastalığın yaygınlaştığı dönem 1999-2000 döneminde yani Sağlık Bakanı Osman Durmuş döneminde. 2008’den beri Şanlıurfa’da bu hastalığa yakalanan hastaların sayılarına ulaşamıyoruz. Yetkililer bir an önce bu duruma el atsınlar ve bu çocuklar için bir çözüm bulsunlar” dedi.

 

SSPE NEDİR?

Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. Bu hastalığa kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. Ülkemizde sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde rastlanan bu hastalık Osman Durmuş’un Sağlık Bakanlığı yaptığı 1999-2000 yıllarında Türkiye’nin gündemine girdi. Halk arasında bu hastalığın sebebinin bayat aşı olduğu kanısı yüksektir. Bu hastalığa yakalanan birçok çocuk hayatını kaybederken birçoğu da yaşamını yatalak olarak sürdürmektedir. (Osman Gülebak / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir