• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bosna`da işsizlik protestosu büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bosna Hersek`in üçüncü büyük kenti Tuzla`da kamu çalışanlarının, bazı fabrikaların özelleştirilmesi ve aylardır maaşlarının ödenmemesini protesto etmek için başlattığı eylemler büyüyor.

Tuzla`da hükümet binası önünde toplanan 5-6 bin kişilik grubun bir kısmı hükümet binasına girdi. Protestocular binanın
perdelerini ateşe verdi. Binadan dışarı bilgisayarlar atıldı. Dışarıdaki bir grup da binaya taş ve metal cisimlerle saldırdı.
 
Binanın camları kırıldı.

Göstericiler, havai fişekler patlatarak tepki gösteriyor. Çıkan çatışmalarda bir polis yaralandı. Gösteriler sebebiyle, şehirdeki hayat durma noktasına geldi. Esnaflar, sabah dükkanlarını açmadı.

Saraybosna`da da yüzlerce kişi, sokaklara döküldü. Al Jazeera muhabiri göstericilerin Saraybosna hükümet binasını ateşe verdiğini bildirdi. Ayrıca Bosna`nın dördüncü büyük kenti Zenitsa`daki hükümet binası da ateşe verildi.

Reuters muhabiriyse polisin göstericileri dağıtmak için biber gazı ve plastik mermi kullandığını söyledi.

Bihac ve Banya Luka`da yaklaşık 100 kişi Tuzla kentine destek veriyor.

`İş bulamıyoruz`

Tuzla`daki göstericiler arasında yer alan emekli Hido Bejanoviç, "Destek vermek için buradayım. 40 yıldır madenci olarak çalıştım, 200 Euro emekli maaşı alıyorum, kızım üniversiteyi bitirdi hala iş bulamadı. Nasıl bulsun ki, herkes tanıdığına iş ayarlıyor. Bu durum 17 yıldır devam ediyor" diye konuştu.

30 yaşında Aida ise "Protestoyu destekliyoruz, toplumun çok kötü sosyal durumda olduğunu göstermeye geldik. İnsanlar aç, hiç bir şeye hakkınız yok, tanıdık, akraba yoksa iş bulamıyorsunuz. Ben coğrafya öğretmeniyim ve iş bulamadım, herhangi bir iş bile olsa" dedi.

Sead Begoviç "Bu durum uzun zamandır var. Durum dayanılacak gibi değil, bu protestoların en büyük nedeni işsizlik, firmalar uzun zamandır çalışmıyor. Hükümet hiç bir sorunu çözmedi, sadece kendi koltuklarını sağlam tuttular" şeklinde konuştu.

İşsizlik yüzde 45

Çarşamba günü Tuzla kentinde maaşlarının ödenmemesini protesto eden kamu çalışanları polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Olaylar sonucu 14 kişi yaralanmış, 22 kişi tutuklanmıştı.

Yaklaşık 3 milyon 800 bin kişinin yaşadığı Bosna Hersek`te işsizlik oranı resmi verilere göre yüzde 45. Gençler arasında işsizlik ise yüzde 60`larda.

Kaynak: Al Jazeera 

Bu haberler de ilginizi çekebilir