• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
'Sigarayı bırakamıyorum' diyenlere püf noktaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Her yıl milyonlarca insan sigara nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor ya da, daha da kötüsü hayatını kaybediyor. Sigara kullanımı, çoğunlukla özentiye  kapılarak  özellikle gençler, kadınlar  ve hatta çocuklar arasında,  çok büyük bir artış gösteriyor.

 

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü sebebiyle Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Eren Eroğlu sigaranın ya bırakmayı kolaylaştıracak yöntemler hakkında bilgi verdi;

“Sigara içiyorsanız, sağlığınızı geliştirmek, yaşam kalitenizi arttırmak ve yaşam sürenizi uzatmak için yapabileceğiniz en güzel şey sigarayı bırakmak olacaktır. Yıllar boyunca denemiş ve hep başarısızlığa uğramış olabilirsiniz. Çünkü nikotinin kuvvetli fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle, sigarayı bırakmak gerçekten zordur. Çünkü sigara içme arzusunu başlatan ve kuvvetlendiren madde, nikotindir.

 

Sigarayı bırakmak için, düşük nikotinli sigaraları tercih etmeye başlamanız yanlış bir seçimdir, hatta sigaraya daha bağlayıcıdır. Aynı şekilde sigara sayısını azaltmak da öyledir. Çünkü bunu yaptığınız taktirde, vücudunuzun alıştığı nikotin seviyesini sağlayabilmek için, öncekinden daha fazla sigara içme tehlikesi oluşacaktır.”

 

Sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak yöntemler

İşte, uzmanların ve barakan kişilerin, sigarayı bırakma konusunda yardımcı olacak önerileri:

 ·        Sigarayı  bırakmak için bir gün seçin ve o güne mutlaka sadık kalın. Daha önce sigarayı bırakmış olan kişilerle konuşun ve deneyimlerini paylaşın. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve iş yerinizden destek alın. Gerektiğinde doktorunuza danışarak ondan yardım alın.

·         Ev, araba ve iş yerinizdeki sigaraları ve aksesuarları uzaklaştırın. Küllük, çakmak ve kibritlerden kurtulun. Sizi  zorlayacak olan, sigaradan yoksunluk belirtilerinin,  sadece birkaç hafta süreceğini unutmayın ve mutlaka İradenize hakim olun, kararınızdan ödün vermeyin.

·         Sigaranın yol açtığı zararları hatırlayıp, sağlık risklerinizi göz önünde bulundurun ve kanser başta olmak üzere olası hastalıkların ya da rahatsızlıkların bir listesini yapın. Bu listeyi her zaman görebileceğiniz bir yere asın.

·         Sigara içme ile ilgili alışkanlıklarınızı ve davranışlarınızı not edin. Her gün içmekten en çok hoşlandığınız üç sigara saatini,  nerede ve ne zaman içtiğinizi mutlaka yazın. O sigara içme zamanlarında da başka uğraşlar edinin.

·         Düzenli egzersiz veya her gün temiz havada, 20-30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler yapın. Meditasyon veya yoga gibi dinlendirici yöntemlerden yararlanın.

·         Beslenmenize dikkat edin. Sigaranın verdiği zarara eş miktarda zarar görebilmeniz için, almanız  gereken ek kilo miktarının, yaklaşık 30-35 kilo civarında (!) olduğunu unutmayın. Bunu dikkate alarak,  sigarayı bırakma evresinde,  glisemik indeksi yüksek olan çikolata, kekler, kurabiyeler, şekerlemeler ve hamur işleri gibi besinleri tüketmeyin.

·         Restoran, otel, uçak, sosyal etkinlik alanları  gibi yerlerde sigara içilmeyen bölümleri tercih edin.

·         Kahve içmek,  sigara içmenizi tetikliyorsa bunun  yerine, taze sıkılmış meyve suları, yeşil çay, bitki çayları (karabaş otu) ve en önemlisi de vücudunuzu toksinlerden arındırmak için temiz ve bol bol sudan yararlanın. Hatta   sigara içme isteğiniz kabardığında, bir bardak su için.

·         Sigara ve çay  ikilisini birlikte seviyorsanız, sigarayı bıraktığınız dönemde  çay içmemeye, bunun yerine bitki çalarından içmeye çalışın. Aşırı çay içme isteğiniz varsa, çok açık olmak kaydıyla bir bardak çay için.  

·         Öncelikle sigara içmeme konusunda, kendinizle inat edin ve bu inadınızı ısrarla sürdürün. Hiçbir zaman sigara içeceğinize dair ileri bir tarihe veya sizin için önemli bir güne kendinize randevu vermeyin.

.         Sigarayı bıraktığınızı ve asla bir daha içmeyeceğinize dair bu güzel kararınızı, önce kendiniz kabullenin. Ardından, ailenize, çevrenize ve en yakın dostlarınıza ilan edin. Bunun yanında çevrenizdeki  sigara içenlere, bulunduğunuz ortamda sigara içmemelerini, bu konuda size yardımcı olmalarını,  çekinmeden  rica edin.

.         Sigarayı bırakma  sürecinin özellikle ilk iki haftasında asla ve asla bir tane bile olsa  sigara içmeyin ve asla içmeyeceğinizi  kendinize kabullendirin. Sigara içme isteğiniz gün geçtikçe azalacak, hatta sigara kokusundan, sigara içenlerin ağız kokusundan rahatsızlık bile duyacaksınız. İşte bu aşamada,  aile ve yakın çevrenizden, sigara içtiğiniz zamanlarda kendilerine verdiğiniz rahatsızlıktan dolayı özür dilemekten çekinmeyin.

.        Bunları başarabildiyseniz, sigaradan tamamen kurtulmaya doğru gittiğinizden emin olun.  

 

Pasif içiciliğe dikkat!

Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Eren Eroğlu Pasif sigara içiciliği konusunda şunları söyledi:

“Hayatınızda hiç sigara içmemiş olsanız bile, yıllarca pasif sigara dumanına maruz kalmanızın da başta kanser olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanmanıza neden olabileceğini bilmelisiniz.

 

Sigara içildiğinde havaya iki tür duman yayılır: Birincisi doğrudan sigaradan karışan ve daha tehlikeli olan dumandır. İkincisi ise; sigara içen kişinin solunumla havaya verdiği dumandır. Bu her iki tip dumana maruz kalmanız, yüksek konsantrasyondaki pek çok tehlikeli maddeyi solumanıza neden olur.

 

Pasif içicilik özellikle bebekler ve çocuklar için daha tehlikelidir. Ebeveyn olarak sigara içmeniz çocuklarınızın; astım başta olmak üzere öksürük, soğuk algınlıkları, orta kulak enfeksiyonları, pnömoni ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına daha kolay yakalanmalarına neden olacaktır. Ayrıca çocuğunuza kötü bir örnek olarak, onun da yetişkinlik döneminde bir sigara tiryakisi olmasını sağlarsınız.

 

Sigara içiyorsanız;

·         Nefesiniz kötü kokar. Çocuğunuzu öptüğünüzde ya da o  sizi öperken yüzünü buruşturur.

·         Dişleriniz istediğiniz gibi beyazlamaz. Diliniz doğru dürüst tat almaz.

·         Akciğer kanserine ve diğer bazı kanserlere eğiliminiz artar. Amfizem, pnömoni, bronşit ve diğer solunum yolları enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıkları gelişebilir.(Akciğer kanseri rahatsızlıklarının yüzde 87’sinin sigara kaynaklı olduğunu biliyor  muydunuz?)

·         İnatçı öksürük, nefes darlığı, uyku problemleri ve çabuk yorulma görülür.

·         Cildinizde erken yaşlanma, erken kırışıklıklar,  kuruma ve pullanma başlar.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir