• DOLAR 32.576
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2431.492
  • ...

VAN- Merkezi İstanbul’da bulunan Van İşadamları Derneği (VİŞAD) kuruluşlarının 1. Yıl dönümü sebebiyle bir otelde istişare ve bilgilendirme toplantısı düzenledi.

 

Toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Teknokent Şirket Genel Müdürü Yard. Doç. Dr. Necat Görentaş, Daka Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VANTSO) Necdet Takva, Van Müsiad Başkan Yardımcısı M. Faruk Demir ajans uzmanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Sıcak bir ortamda geçen yemekli toplantıda Van İşadamları Derneği Başkanı (VİŞAD) A. Fatih Hatunoğlu, derneğin çalışmaları ve hedefleri ile ilgili bir açılış konuşması yaptı.

 

Burada bir konuşma yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Türkiye’de 15-20 yıl öncesine bakıldığında kişi başına düşen 3.500 dolarlık milli gelirin üç kat artarak 10 bin doların üzerine çıktığını anımsatarak, “Türkiye’de son 10 yılda bu milli gelirdeki artışı temin eden güç, bu ülkede yeni toprakların bulunmasıyla sağlanmadı. Yeni doğal kaynaklar bulunmadı. Bu ülkede farklılığı sağlayan şey insanların kendilerine güvenmesiydi” dedi.

 

“Van’ın potansiyeli gelişmeye müsaittir”
Çözüm sürecinin olumlu bir şekilde sonuçlanması durumunda Van’ın potansiyel itibariyle gelişmeye müsait bir yer olduğunu ifade eden Vali Doğan, “Öyleyse Van’da yaşayan veya Van dışında yaşayan her kardeşimizin bu mayanın tutması için iki şey yapması lazım. Birincisi açıkça dua etmesi lazım. Çünkü buna ihtiyacımız var. Bir de bunun mücadelesini vermesi lazım. İnsanlara tavsiyede bulunulması ve hiç kimsenin bir çatışma ortamını arzu etmemesi lazım. Eğer bunu sağlayamazsak onun üzerine kuracağımız işadamları derneklerinin, yapacağımız ziyaretlerin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın şurada, burada yapacağı çeşitli çalışmaların, rektörümüzün komşu ülkelerde yapacağı temasların, ticaret odası başkanımızın çırpınışlarının çok büyük bir önemi kalmayacaktır. Yapmamız gereken birinci konu çözüm sürecinin başarısı için el birliği ile gayret sarf etmeliyiz. Bunu Van’da bulunanlar olarak hem biz yapacağız, hem de sizler İstanbul’da Van’ı sevenler olarak. Bunu birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

 

“Van YYÜ’de yetişmiş bin 500 akademisyen ve 24 bin öğrencisi bulunuyor”
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’da yaptığı konuşmada üniversitenin son yıllardaki sıçramalarından bahsetti. Van YYÜ’de yetişmiş 1.500 akademisyen ve 24 bin öğrencisi bulunduğunu anımsatan Battal, bilimsel çalışmalarda birçok akademisyenin ulusal ve uluslar arası başarılara imza attığını kaydetti.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VANTSO) Başkanı Necdet Takva ise yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) 2014 yılı için açıkladığı Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programını (GMDP) tanıtmak ve bu konuda lobi faaliyetinde bulunmak amacıyla İstanbul’da bulunduklarını anımsattı. 

 

Van TSO İstanbul’da Ofis Açmaya Hazırlanıyor
Van Ticaret ve Sanayi Odası’na üye tüccar ve esnafın Ankara’daki bürokratik işlerini kolaylaştırmak amacıyla başkentte bir ‘Bürokratik Temsil Ofisi’ oluşturduklarını kaydeden Takva, Ankara’daki büronun sonuçlarını aldıktan sonra İstanbul’a da aynı ofisi kurmayı düşündüklerini bildirdi.

 

“Başarının arkasındaki sır ortaklaşa yapılan iştir”
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci’de yemekte yaptığı konuşmada Vanlı işadamlarına bölgeye yatırını yapmaya davet ederek, güç birliği ve başarı için ortaklaşa iş yapmaları tavsiyesinde bulundu.

 

YYÜ Teknokent Şirket Genel Müdürü Yrd. Dr. Necat Görentaş’ın da Teknokent’in kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından İstanbul Van Vakfı Genel Başkanı Müjdat Çelik de bir selamlama konuşması yaptı. Van İşadamları Derneği Yöneticileri Van’a yaptığı katkılarından dolayı başta Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve diğer konuşmacılara birer ‘teşekkür’ plaketi verdi. (Murat Dalgın-İLKHA)