• DOLAR 32.585
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2500.5
  • ...
Pakistan, Taliban ile ilk kez masaya oturdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pakistan hükümeti ile Pakistan Talibanı tarafından oluşturulan müzakere heyeti, ilk kez bir araya geldi.

Başkent İslamabad`daki Hayber-Pakthunkva eyaleti konukevinde gerçekleştirilen ilk görüşmede, taraflar fikir alışverişinde bulundu ve yol haritası çıkartıldı. Görüşmenin ardından, heyetler taleplerini beş maddelik bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

Hükümet heyetinin koordinatörlüğünü yapan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif`in iç politika danışmanlarından İrfan Sıddıki`nin açıkladığı metinde, görüşmelerin anayasa çerçevesinde yürütülmesi, diyaloğu etkileyecek hareketlerden kaçınılması, Taliban heyetinin yetki sınırının açıklanması, müzakerelerin uzun sürmemesi ve görüşmelerin Hayber-Pakthunkva eyaletinde de yapılması gibi talepler yer aldı.

Pakistan Talibanı heyetinin koordinatörlüğünü yürüten din adamı ve politikacı Sami-ul Hak ise taleplerini şöyle sıraladı:
"Hükümet heyetinin yetkisi açıklanmalı, hükümeti heyetinin Pakistan Talibanı`nın taleplerini karşılayacak yetkiye sahip olup olmadığı belirlenmeli, heyetimize başbakan, genelkurmay başkanı ve istihbarat başkanı ile görüşme imkanı tanınmalı ve Veziristan`a yapacağımız ziyaretlerde güvenliğimiz sağlanmalı."

Müzakere heyetlerinin yakın zamanda tekrar bir araya gelecekleri kaydedildi.

29 Ocak`ta Ulusal Meclis`te milletvekillerine seslenen Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, Pakistan Talibanı ile müzakere sürecini başlatmak amacıyla dört kişilik bir heyet oluşturulduğunu açıklamıştı. Heyette, Şerif`in iç politika danışmanlarından İrfan Sıddıki, Pakistan`ın eski Kabil Büyükelçisi Rüstem Şah Mohmand, gazeteci Rahimullah Yusufzai ve emekli binbaşı Amir Şah`ın yer aldığı belirtilmişti.

Bunun üzerine, Pakistan Talibanı`nın haftasonunda toplanan şurası da kendi heyetini oluşturmaya karar vermiş, beş isme kendileri adına müzakerelere katılmak için teklif götürmüştü.

Bu isimler arasında yer alan Pakistan Adalet Hareketi lideri İmran Khan ve Cemaat-i Ulema-i İslam-Fazl grubu müftüsü Kifayatullah teklifi geri çevirirken, "Taliban`ın babası" lakabıyla tanınan politikacı ve din alimi Sami-ul Hak, İslambad`da bulunan Lal Mescid Medresesi eski imamı Mevlana Abdulaziz ve Cemaat-i İslami Hayber-Pakthunkva eyaleti sorumlusu Prof. Dr. Muhammed İbrahim, Pakistan Talibanı`nın heyetinde yer almayı kabul etmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir