• DOLAR 32.349
  • EURO 35.124
  • ALTIN 2303.182
  • ...
Romanya Devlet Başkanı Türkiye`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu ile Çankaya Köşkü`nde düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları cevapladı.
 
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile görüşmesinin hatırlatılması ve illegal dinlemeler konusunda Devlet Denetleme Kurulu`na bir talimatı olup olmayacağının sorulması üzerine Gül, söz konusu görüşmenin Aksünger`in yazılı randevu talebi üzerine gerçekleştiğini vurguladı.
 
Hangi partiden olursa olsun bütün milletvekillerinin randevu taleplerini kabul ettiğini ve bir araya geldiğini belirten Gül, Aksünger`in DDK`nın kişisel verilerin korunmasıyla ilgili raporuyla ilgili görüşme talebinde bulunduğunu kaydetti. "Kendisiyle güzel bir görüşme oldu" diyen Gül, Aksünger`in görüşlerini dinlediğini ifade etti.
 
"GÖREVDE DEĞİL MİYİM BEN YANİ"
Cumhurbaşkanı Gül, "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, ülkenin içinde bulunduğu durum, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki son gelişmeler, yargı ve emniyetteki yer değiştirmelerle ilgili sizi göreve çağırdı. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz" sorusuna, "Görevde değil miyim ben yani? `Göreve çağırdı` dediniz de bazıları. Görüyorsunuz, herhalde açıklamalarım, müdahalelerim, konuşmalarım, temaslarım gizli değil, bütün kamuoyu nezdinde yapılıyor" diye cevap verdi.
 
"NASIL BİR DÜZENLEME YAPILIYOR ONU BİLMİYORUM"
Hükümetin tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlandırılmasına yönelik çalışması hakkındaki değerlendirmesinin sorulması üzerine de Gül, yasama yılı başlangıçlarında TBMM`de yaptığı konuşmalarda, uzun tutukluluk sürelerinin cezaya dönüşmemesi gerektiğini bir kaç kez vurguladığını anımsattı.
 
Cumhurbaşkanı Gül, "Bu düzenlemelere bu çerçeve içerisinde bakarım. Nasıl bir düzenleme yapılıyor, onu da bilmiyorum. Hükümetimizle görüşmelerde detaylarını öğrenip o zaman belki daha geniş fikrimi sizinle paylaşabilirim" diye konuştu.
 
"BALKANLARDA EN ÇOK TİCARİ ORTAĞI OLAN İKİ ÜLKEYİZ"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya Devlet Başkanı Basescu`yu Türkiye`de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu da dile getirdi. Romanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin çok önemli olduğuna işaret eden Gül, şunları söyledi:
"Balkanlarda en çok ticari ortağı olan iki ülkeyiz. Ticaretimiz 6 milyar dolar civarındadır. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkartma hedefini de koyduk aramızda"
 
"ROMANYA`NIN DESTEĞİNİN DEVAM EDECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ"
Gül, Romanya`nın Türkiye`nin AB üyelik sürecine güçlü destek veren ülkelerin önünde geldiğine işaret ederek, "Bir devlet politikası olarak bu desteği vermektedirler. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanına, Romanya hükümetlerine ve Romanya halkına büyük teşekkür etmek istiyorum" değerlendirmesini yaptı.
 
Halklar arasında güçlü ilişkiler bulunduğuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, "Romen makamlarının yapıcı ve dostane tutumları sayesinde yaklaşık 17 bin vatandaşımız ve 60 binin üzerinde soydaşımız bu ülkede güven ve huzur içinde yaşamaktadırlar" dedi.
 
Gül, Romanya`nın Türkiye`nin AB üyeliğine verdiği desteğin burada nasıl hissedildiğine ilişkin soru üzerine, Romanya`nın desteğinden dolayı Basescu`ya teşekkür ettiğini tekrarlayarak, "Bu desteğin devam edeceğini ümit ediyoruz" dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir