• DOLAR 32.519
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2420.504
  • ...
Feride... sevgiliye adanmış bir inci
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Medresede gramer ilmini bitirip de Arap Edebiyatının ravzasında biraz da zahmetli bir gezinti yapan talebeler, USAM ALEL FERİDE’NİN o muhteşem sanatıyla karşılaşınca afallar ve aslında şok olurlar.

FERİDE ki Edebi sanatlar dalında iç içe geçmiş yedi sedefte bir incidir ve adından da anlaşılacağı gibi paha biçilmez tek incidir. USAM isimli Arap Dili dâhisi ise FERİDE’YE gizem dolu bir şerh yapmıştır.

İlk bakışta bunun, sıradan bir eser ve bu esere yazılmış sıradan bir şerh olduğunu düşünen talebeler, henüz dibacenin ilk satırlarında ne büyük bir yanılgıya düştüklerini anlayıveriyorlar.

USAM gizem dolu bir üstattır; FERİDE ise Beyan Sultanının yaldızlı perdeler altında gizlenmiş biricik kızı. USAM’ı farklı kılan, onun gizem dolu tarzıdır; FERİDE ise beyan dalında bir peri masalıdır.

Ne FERİDE sır dolu güzelliklerini ağyara açacak iffetsiz biridir, ne de USAM bu inci tanesini sokağa saçacak akılsız bir âşık. Kısacası paha biçilmez mücevher en dahi sarrafın maharet dolu ellerindedir.

Etrafa bakının bir hele! Sokağa saçılmış, kirli ayaklar altında pörsüyen bir tek mücevher göre bilir misiniz? Hangi değerli şey korunaksız savrulmuştur yerlere?

Hele bir de aşk mabedinde Meryem’ce adanmış bir dür danenin, çirkef dolu mezbelelikte, tüm kutsallarını pisliğe savurup canına kıyması düşünülebilir mi?

Meryem’in aşka boyanmış iffeti, Yüce Yâr’ının ona bir armağanı, bir ikramıdır. Meryem gibi bir asilzade, nasıl olur da bu kutlu hediyeyi soysuz haramilerin iğrenç zevklerine peşkeş çeker.

Meryem’in hayâsı, aşığın maşuka bağlılığının senedidir ve ona bahşedilmiş cemal adına ne varsa mukaddes emanetler sadedinde, yedi perde altında huşu ile korunmalıdır.

Ğayyurdur zira Yüce Yâr; gayret ve izzetine dokunur aşığının kem gözler tarafından çekiştirilmesi. Hem sonra Meryemler ve Ferideler aşkın ve iffetin kutsal mabetleri olsunlar diye yaratılmış değiller mi?

Ve bir de yaman bir çelişkidir iki sevdayı bir gönülde yeşertmek... birbirine kıyasıya düşman iki sevda... biri kirli ve şeytani heves, diğeri hakiki aşk ve bitimsiz Firdevs…

Senli benli bir samimiyetle yoğrulmuş bir bağlılığın adıdır iffet ve Meryemsi endamın iffet nişanesi mübarek tesettürüdür.
Kimseler anlamasa da, kimseler bilmese de, kimseler ikna olmasa da aşığın maşuka hayâ dolu perestişidir mübarek tesettür.
Tesettür aşktır; en rengin perdeler altında sedefler içinde saklanır Feride, yani tek inci… Ve bu tek inci Sevgiliye giden yolda kire çirkefe batmadan yol almalıdır…

Tesettür ardır; haya perdesini yırtıp namus yoksunu alçaklıklarda debelenen çağda, Vedûd şehrini çepeçevre saran muhafız bir kaledir örtün, ey Meryem!..

Tesettür beraat mührüdür; sevdiklerini her türlü bela ve musibetten kurtarır bir Yüce Yâr’in takdiri ise örtün, Fatımaca bir hürriyetin dil rubası sensin artık.

Tesettür hayattır; ölmek bir Gayya kuyusuna düşmektir hakikatte.. Herkesin murdar ölümlere sarhoşça yuvarlandığı bir zamanda, Rahmandan ipeksi bir sütre iner; ölümsüz can verir MERYEMLERE, FATIMALARA, FERİDELERE…
Vedud olan Rabbim, her biri mukaddes bir dergah olan bacılarımı ablalarımı annelerimi her türlü şeytani kirlilikten mestur eylesin!... Allah’a emanet olun…

*****

1-Feride: tek manasına gelen bu kelime genelde tekli inci için kullanılır, Arap Dili ve Edebiyatında Beyan konusunda yazılmış küçük hacimli bir kitaba da ad olmuştu

Nurullah GÜLSEVER / İnzar Dergisi / Ağustos 2011

Bu haberler de ilginizi çekebilir