• DOLAR 32.593
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2492.156
  • ...
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası nasıl işliyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Ocak 2013 itibarı ile aşamalı olarak yürürlüğe girdi. Söz konusu yasanın işleyişini, iş hayatına getirisini ve iş kazaları üzerindeki etkilerini, Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası (Güvenlik-İş) Genel Başkanı Bolat Ankaralı, İlke Haber Ajansına değerlendi.

 

Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Güvenlik-İş Genel Başkanı Bolat Ankaralı, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın iş dünyasına olumlu etkilerinin olduğunu ve iş kazalarını azalttığını söyledi.

 

Güvenlik-İş Sendikası olarak Türkiye’de ki özel güvenlik görevlilerinin örgütlenmesi adına böyle bir yola çıktıklarını ifade eden Ankaralı, İş Sağlığı ve Güvenliği’yle alakalı olarak özellikle güvenlik sektöründe çalışanlara şirketlerin bu noktada alması gereken iş tedbirlerini anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

 

Bu noktada Türkiye’nin farklı illerinde çeşitli seminerler verdiklerini ve iş dünyasına söz konusu kanunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Ankaralı, “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın neler getirdiğini anlatmaya ve insanları bu noktada yönlendirmeye çalışıyoruz. Çünkü burada alınması gereken tedbirler çok fazla bilinen şeyler değil.” dedi.

 

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2013 itibarı ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının aşamalı olarak yürürlüğe girdiğini ifade eden Ankaralı, “Bu kanun iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınması gereken tedbirleri ve ne yapılması gerektiğini net bir şekilde ortaya koydu. Burada işverenler, çalışanlar ve asıl işverenlerin yapması gerekenleri ortaya koyan hükümler içerdi. Bununla ilgili yönetmelikler çıktı, iş güvenliği ve sağlığı uzmanları ortaya çıktı. Türkiye’de şuanda A gurubu B gurubu ve C gurubu şeklinde iş güvenliği ve sağlığı uzmanları çalışmalar yapmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Bu yasa ile birlikte iş yerlerinin gruplara ayrıldığını söyleyen Ankaralı, “Burada tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli şeklinde 3 gurupta işler mütalaa ediliyor.  Az tehlikeli işlerde yasaya göre; 50’nin üzerinde eleman çalıştıran tüm iş yerleri bu yasada ki hükümlere uymak zorundadır. Nedir bu yasa hükümleri? Belli saatlerde iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu, iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu, o iş yerinde risk değerlendirme raporu hazırlatma durumu ve acil durumlarda olması gereken acil eylem planı hazırlatma zorunluluğu var. Bunları yaptırmayanlara kanun cezai hükümler de ön görmüş.” İfadelerini kullandı.

 

Yasanın iş kazalarında ciddi bir azalma meydana getireceğini ifade eden Bolat Ankaralı özellikle Risk analizi yaptırmayan esnafı da uyararak, cezai işlemlere maruz kalmadan bu işlemleri yaptırmaları çağrısında bulundu.

 

Yasanın işleyişi ile ilgili de bilgi veren Ankaralı, “Yasanın işleyişi oldukça iyidir çünkü burada cezai müeyyideler var. ve bunun ciddi anlamda bir caydırıcılığı var” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir