• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İsrail pes etti! 33 yıl sonra ilk geri adım!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi`nin (AIPAC) aylardır ABD Kongresi`nde sürdürdüğü İran karşıtı kampanya ABD Başkanı Barack Obama`nın Birliğin Durumu konuşmasında savurduğu veto tehdidi ile sona erdi.
 
Obama`nın İran yönetimi ile yürürlüğe koyduğu nükleer anlaşmaya güvenmeyen AIPAC, güçlü bağları ile Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti`den toplamda 59 senatörün desteğini alarak Kongre`den yeni yaptırım paketi çıkarmasını istiyordu.

Yaptırım yanlısı Demokrat senatörlerden Richard Blumenthal, AIPAC`ın geri adımını kanıtlarcasına aniden fikir değiştirerek, "Obama`nın diplomatik adımlarına zaman tanınmalı" açıklaması yaptı. New York Times ise dünkü haberinde AIPAC`in Demokrat senatörlere de baskı yapmayı bıraktığını bildirdi.
 
Uzmanlara göre AIPAC`in "istediğini alamadığı" son büyük olay 1981`de ABD Başkanı Ronald Reagan`ın İsrail`in tüm itirazlarını yok sayarak Suudi Arabistan`a Awacs uçaklarının satışıyla gerçekleşmişti. O tarihten bu yana AIPAC istediği yasaları özellikle Senato`da çoğunlukla her iki partinin desteğini alarak oybirliği ile geçirmeyi başarmıştı.

Yıllık kongresinde 14 bin destekçi, Beyaz Saray ve Kongre`den konuşmacılar çeken ve İsrail için her yıl 3,1 milyar dolar yardım sağlayan AIPAC`in Obama`ya rağmen sert bir yaptırım paketi için uğraşması ABD`deki Yahudi liderler arasında da tartışma yarattı.
 
İsrailli gruplar 1951`de kurulan AIPAC`in sert ve baskıcı taktiklerine destek vermediklerini belirtirken, Karalama Karşıtı Birlik (ADL) Başkanı Abraham Foxman da, "Hedef İran olmalı. Burada Obama`yı hedef almak için bulunmuyoruz" dedi.

Başkanlık yolu AIPAC`ten geçiyor

Kendinden önceki pek çok ABD başkanı gibi Obama da seçilmeden önce AIPAC toplantısında konuşarak İsrail dostu olduğunu dile getirmişti. Obama 2008`den beri kuruluşun her yıl düzenlediği kongrelere katılıyor.
Kaynak: Sabah

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir