• DOLAR 32.562
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2428.483
  • ...
Türkiye'de, yılda 170 bin kanser teşhisi konuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Dünya Kanser Günü dolayısı ile Mersin İl Sağlık Müdürülüğü  yazılı bir açıklama yaptı.  Mersin İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye’de en sık görülen ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ve Türkiye'de her yıl 170 bin   hastada kanser teşhisi  konulduğunu, yüzlerce insanın ise çeşitli kanser türleri nedeniyle hayatını kaybettiğini  ifade etti.  

 

Kanserlerin yüzde 30-40'ının  potansiyel olarak  önlenebileceğini  hatırlatan Dr. Başarılı, “Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler için risk oluşturduğunu, bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında, sağlıklı beslenme ve düzenli  fiziksel aktivite ile enfeksiyonlardan korunma gibi  sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi  sonucunda, önemli  ölçüde kansere  yakalanma  riski  azaltılabilmektedir” dedi.

 

Kanser vakalarının yüzde 87'si sigara  kaynaklı

Kanser ölümlerinin  yüzde 30'undan,  akciğer kanseri  vakalarından  da  yüzde 87'sinden sigaranın  sorumlu olduğuna dikkat çeken  Dr.Başarılı,  sigara kullanımının kanser üzerindeki etkileri hakkında şunları kaydetti: “Sigara, ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserlerine  de yol açmaktadır. İçinde 100'e yakın kansere yol açan madde içeren sigaradan uzak durmak, kanserden koruyucu önlemlerin başında yer almaktadır. Sigara, sağlığa zararı kesin olarak bilindiği  halde, para ile satın alınarak  tüketilen tek ticari üründür.”

 

“Sigara ile beraber alkol almak kanser riskini oldukça artırmaktadır”

Dr.Başarılı,  alkolün yol açtığı kanserler hakkında da yaptığı açıklamada  , “Ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin bilinen sebeplerindendir. Özellikle sigara ile beraber alkol almak kanser riskini oldukça artırmaktadır” sözlerine yer verdi.

 

Kanserin  belirtileri  konusunda  da  bilgi veren  Dr.Başarılı,  vatandaşların kanserde erken teşhisin önemine değinerek, , “Kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, deri değişiklikleri, bağırsak ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, beklenmedik ve anormal kanamalar ile akıntılar, iyileşmeyen yaralar, vücutta ele gelen kitleler, şişlikler, yutma güçlükleri, hazımsızlık ve ses kısıklığı, kanserin belirtileri olabilir. Bu belirtiler fark edildiğinde en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır” dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

                                                                                     

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir