• DOLAR 32.378
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2325.92
  • ...
HÜR-DER, Atıf Hoca`yı idam yıldönümünde andı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (HÜR-DER) Batman Şubesi Başkanı Faysal Yaman, yaptığı açıklamayla 4 Şubat 1926`da Ankara İstiklal Mahkemesi kararıyla idam sehpasına yollanan İskilipli Atıf Hoca’yı andı.
 
Yaman, Atıf hocanın Allah’ın emirlerine uyma gereği İslami hassasiyetleri ve hak ve hakikat doğrultusunda verdiği mücadelenin meyvesi olan eserleri nedeni ile şehit edilen alimler arasında yer aldığını söyledi.
 
Tüm İslam alimlerinin şehadetini kutlayan Yaman, “Değerli İslam aliminin şehadetini tebrik ediyor, hukuksuz bir şekilde sırf İslami hassasiyetleri nedeni ile idam eden kurum ve kesimleri Allah’ın laneti ile lanetliyoruz. Şehid İslam aliminin yolunun aynı zamanda yolumuz olduğunu belirtiyor, nesillerimizi onun şanlı ve bereketli mücadelesi ile bereketlendireceğimizi, nesillerimiz için her İslam alimi gibi onu da bir ışık, bir nur bir rehber olarak gördüğümüzü belirtiyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Atıf Hoca, Şapka Kanunu`ndan 18 ay önce yazdığı kitabı gerekçe gösterilerek 4 Şubat 1926`da idam edildi. Son devrin din mazlumlarından olan Atıf Hoca`nın kabrinin yeri ailesinden bile yıllarca gizlendi.
 
İskilipli Atıf hoca kimdir?
Yaşadığı dönemin en etkili din âlimlerinden, kanaat önderlerinden biriydi. Atıf Hoca, İskilip`in Tophane köyünde doğdu. İlk tahsilini köyde yaptı. 1893`te İstanbul`a gelip medrese tahsili yaptı. 1902`de icazet alarak Darü`l-Fünun`a (İlahiyat Fakültesi) girdi. 1903`te fakülteyi bitirip Fatih Camii`nde vaiz olarak kürsüye çıktı. O dönemin bütün zorluklarına rağmen İslam`ı Anadolu insanına doğru bir şekilde öğretmek için çabalıyordu.
(M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir