• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
İlk kitap şifahanesi kuruluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Kültür ve Turizm Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığınca hazırlanan projeyle, yüzlerce yıllık Kur'an-ı Kerim’ler, kitaplar, cönkler, seyahatnameler Süleymaniye’de şifa bulacak.

 

En eskileri 10. yüzyıla kadar tarihlendirilebilen ve kesin olmamakla birlikte sayıları 300 bini bulduğu tahmin edilen yazma eserler, Bakanlığa bağlı kütüphaneler ve müzeler ile üniversiteler, resmi ve özel kurum-kuruluşlar ile özel koleksiyoncularda bulunuyor.

 

İlk etapta 170 bin cilt eser restore edilecek
Eskiden Süleymaniye Doğumevi olarak kullanılan bina, şu anda elden geçiriliyor. Binadaki güçlendirme ve tadilat çalışmalarının ardından oluşturulacak Süleymaniye Kitap Şifahanesi, Türkiye’nin tarihi ve kültürel hafızasını koruyacak.

 

Daha önce Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde belirli olanaklarla yapılan restorasyon çalışmaları artık, açılacak şifahanede büyük bir titizlikle yürütülecek.

 

İki katlı binada kurulan şifahanede, laboratuvarlar, restorasyon atölyeleri, temizleme ile belgeleme odaları bulunacak. Tüm odalara girişler sıkı kontroller ve güvenli giriş sistemi uygulanması ile yapılacak.

 

Kitap restorasyonuyla ilgili eğitim almış uzmanların çalışacağı şifahanede, öncelikle kütüphanelerdeki 170 bin cilt eser sırayla onarılacak. Uzmanlar öncelikle, kütüphanelerdeki yazmaları tasnif edecek ardından restore edilecek eserleri ve çalışma takvimini belirleyecek.

 

Şifahanede, yazmaların yapım teknikleri, üretildikleri malzemeler araştırılacak. Ayrıca yazmaların bozulmalarına neden olan etkenler incelenerek bozulmayı önleyecek yöntemler geliştirilecek.

 

İslami el yazmaların konservasyonu konusunda Türkiye’de bu güne kadar yapılan çalışmalar, sistemli ve bilimsel temellere dayandırılarak, dünya standartlarına ulaştırılacak.

 

Türkiye sınırlarını aşacak
Ayrıca şifahane, Türkiye ile sınırlı kalmayacak, yurt dışından gelen taleplere de cevap verecek.

 

şifahane aynı zamanda bir de eğitim merkezi görevi üstlenecek. Daha önce yurt dışından gelen talepler doğrultusunda Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde yapılan, yurt dışında kitap restorasyonuyla uğraşan ve eğitime ihtiyacı olan kişilerin Türkiye’de yetiştirilmesi de kitap şifahanesinde yapılacak.

 

İnsanlık tarihi için böylesi kutsal bir görevi yerine getirecek olan Süleymaniye Kitap Şifahanesi, Nisan sonunda hizmete açılacak.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir