• DOLAR 32.518
  • EURO 34.668
  • ALTIN 2491.732
  • ...
TPAO Gazze`de Petrol Arayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rus doğalgaz şirketi Gazprom`un Gazze`nin Akdeniz sahanlığın doğalgaz ve petrol yataklarının değerlendirilmesi amacıyla yaptığı çalışmalar sürerken, Türkiye de o sahalarda `ben de varım` demeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Lübnan Hükümetince önümüzdeki aylarda düzenlenecek ihaleye Malezyalı petrol arama şirketi Petronas ile TPAO`nun ortak katılacağı öğrenildi.

PETRONAS İLE ORTAKLIK

Buna göre, TPAO`nun yurtdışı çalışmaları kapsamında Gazze açıklarındaki petrol ile ilgili olarak önümüzdeki aylarda bir ihaleye girileceğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Malezyalı Petronas firması ile TPAO`nun ortaklaşa ihaleye katılacağını kaydetti. Batı Şeria`daki petrol yatağının kapasitesine ilişkin değerlendirmelerin de sürdüğü öğrenildi. Gazze`deki doğalgaz yataklarının 30 milyar metreküp kapasiteye sahip olduğu tahminleri yapılıyor.

PAYIMIZ YÜZDE 20

Edinilen bilgiye göre, Lübnan deniz alanlarındaki bazı ruhsatlarında petrol aranması için ihaleye çıkılacak. Bunun 7-8 blok birden ihale edileceği öğrenildi. Yetkililer, konsorsiyumda TPAO`nun yer alacağına kesin gözüyle baktıkları gibi, ortaklıktaki payın da yüzde 15-20 aralığında olacağını belirttiler. Petrol ve doğalgaz aramalarında özellikle yurtdışında daha da agresifleşmesinden yana olduğu TPAO`nun özelleştirilmesinin de planlandığını kaydetti.

İran`ın gaz fiyatı yüksek

Yıldız, İran`dan alınan doğalgazın fiyatının yüksek olduğunu, bunu İranlıların da bildiğini kaydetti. Yıldız, fiyatın makul olması halinde tahkimi geri çekilebileceğini söylediklerini bildirdi. Yıldız, Afşin-Elbistan Santrali`nin özelleştirilmesi konusunda, Japonya, Katar ve Güney Kore. Çin ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

TPAO halka arz edilecek

Yıldız, `TPAO`nun halka açılması planlarımız arasında. Bunun büyüdükçe kamu iradesiyle daha fazla yönetilemeyeceğini hep beraber gördük. Bunun dünyada örnekleri var` ifadelerini kullandı. Yıldız, bor konusundaki bir soru üzerine `Bor stratejik bir üründür. Birçok mamulü vardır. Boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz` dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir