• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Köylü hayvancılığı bırakma noktasına geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Yoksulluk ve maddi sıkıntıdan dolayı köy hayatının artık çekilmez hale geldiğini belirten köylüler, tek alternatiflerini hayvancılık ve çitçilik olduğunu, fakat bu işlerde de kazanç olmayınca ortada kaldıklarını söylüyorlar.

 

Hayvancılıkta herhangi bir kâr olmadığından, köylünün hemen hemen yarısının hayvanlarını tamamen sattığını ifade eden M. Selim Yiğit, hayvancılığın kendilerine artık bir fayda sağlamadığını söyledi.

 

Yiğit,  durumları konusunda bilgi verirken, “Biz şuan hayvancılıkla uğraşıyoruz fakat hiçbir şekilde kârımız yok. Yemin tonunu bin 500 TL’ye alıyoruz. Hayvanımızı satmaya getirdiğimizde ise 500 TL’ye ancak satabiliyoruz. İşçiliğimizi saymadığımız  halde, zarar ettiğimiz ortaya çıkıyor. Biz köylü olarak çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyoruz, fakat bu işlerde kar eden bir kişi dahi yoktur. Hep zararına çalışıyoruz’’ diye konuştu.

 

Yapabilecekleri başka bir iş olması halinde hayvancılığı bırakacaklarını belirten Yiğit, “ Biz işten kaçmıyoruz. Zaten herhangi bir kar olmadığından, birçok insan hayvanını sattı. Hayvanımız normal piyasaya göre 3 bin TL değerinde olmasına rağmen, satışa çıkardığımızda tüccar en fazla bin 500 TL fiyat veriyor.  Hayvanlarımızı güzel beslediğimiz gibi, istiyoruz ki  birkaç kuruş para da kazanalım. Herkes kâr etmek için çalışıyor, fakat biz hep zarar ediyoruz.Ancak hayvancılıkta şirketleşmiş olanların devletin verdiği imkânlardan yararlanabildiklerini, kendilerinin ise mevcut imkânların hiçbirinden faydalanamıyoruz.” dedi.

 

Bir sezonda 14 bin TL zarar ettiğini belirten M. Şirin Adanur ise; “Benim geçen yıl 25 büyükbaş hayvanım vardı. Bu hayvanları besledim. Bunlardan toplamda ancak 10 bin TL’ye hayvan satabildim ve bu hayvanlara 21 TL değerinde saman yedirdim.  3 bin TL  değerinde de yem verdim. Dolayısıyla 14 bin TL içeri girdim. Başka yapacağımız bir iş yok. Eğer yapabileceğimiz başka bir iş olsaydı yapardık. İşimiz hayvancılıktır. Zaten bunun dışında da bizim için başka bir alternatif yok maalesef’’ diye konuştu. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir