• DOLAR 32.595
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2505.191
  • ...

MUŞ- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ‘Halk elinde Anadolu mandasının ıslahı ülkesel projesi’ kapsamında Muşlu çiftçi ve üreticilere İl Kültür Merkezinde seminer verildi.

 

Seminere konuşmacı olarak katılan Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden  Doç. Dr. Kağan Kökten ve Yrd. Doç. Dr. Âdem Bardak manda yetiştiriciliği hakkında çiftçi ve üreticileri bilgilendirdiler.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube müdürü Mehmet Gündoğdu’ da Muş İlinin manda potansiyeli ve yetiştiriciliği ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

 

Seminerde Muş ilinin Manda potansiyeli ve yetiştiriciliği hakkında katılımcılara bilgi veren Mehmet Gündoğdu, Muş’un gerek bitkisel üretim gerekse hayvancılık noktasında potansiyeli olan bir il olduğunu söyledi.

 

Muş’ta geniş mera alanlarının bulunmasının hayvancılığın geliştirilmesi için pozitif bir durum olduğunu ifade eden Gündoğdu; “ İlimizde hayvancılık potansiyeli içerisinde manda yetiştiriciliği ve manda varlığı bakımından iyi bir yerdedir. İlimizde yaklaşık olarak 4 bin 500 baş manda bulunmaktadır. Bu mandaların yaklaşık 2 bin 500’ ü sağmaldır. Manda yetiştiriciliği yoğun olarak İlimizin Korkut, Hasköy ve Merkez İlçelerimizde yapılmaktadır. Manda daha çok sulak alanları sevdiğinden,  Fırat Nehrinin iki büyük kolu olan Karasu ve Murat Nehirlerinin yatağı olan bölgelerde manda yetiştiriciliği yapılmaktadır’’ dedi.

 

Mandanın diğer hayvanlara nazaran hastalıklara ve dış etkilere karşı daha dayanıklı bir hayvan olduğunun altın çizen Gündoğdu, manda ürünlerinin az bulunan ve pazar değeri yüksek olan ürünler olduğuna dikkat çekti.

 

Muş’ta manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi neticesinde kırsalda yaşayan çiftçiler için iyi bir gelir kaynağı olabileceğini düşündüğünü ifade eden Gündoğdu; “Bakanlığımız son 10 yılda manda sayısındaki azalma nedeniyle Anadolu Mandasının ıslahını geliştirmek için 2011 yılından itibaren bu projeyi uygulamaktadır. Bu projenin üç ayağı mevcuttur. Bir ayağı Bakanlık yani (Tarım İl Müdürlüğü),bir ayağı üniversite diğer ayağı ise sivil toplum kuruluşu olan ve manda yetiştiricilerimizi temsil eden Manda Yetiştiricileri Birliğidir. Bu projedeki amaç, var olan mandalarımızı kayıt altına almaktır. İlimizde  2012 yılında Manda  Yetiştiricileri Birliği kurulması ile 2012 yılı sonunda bu projeye dâhil edilmiştir. Proje süresi 5 yıldır. Proje kapsamında hâlihazırda bin  261 manda desteklenmekte ve çiftçilerimiz manda başına 650 TL destek almaktadırlar’’ ifadelerini kullandı.

 

Ayrıca Bakanlığın da hayvancılığı geliştirme kapsamında anaç mandalara 350 TL destek verdiğini sözlerine ekleyen Gündoğdu, anaç manda desteklemesi kapsamında, Muş’ta yaklaşık olarak 300 baş mandanın destekleme kapsamına girdiğini belirtti. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)