• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Alp Dağları beyaza büründü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ROMA - Alp Dağları; İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya ve Avusturya'nın müşterek dağları özelliğini taşımaktadır. Yerleşim alanları genellikle sıra dağların eteklerinde ve yamaçlarında oluşmuştur. Alpler özellikle kuzey İtalya'yı sert rüzgârlardan korur. Bu bakımdan İtalya'nın kuzey kesimlerinde Akdeniz iklimi görülmektedir.

 

Alp Dağları’nın yaklaşık 4 bin metre yüksekliğine yağan kar iki metreyi buldu. Önceki yıllarda bu dönemlerde daha fazla kar yağarken bu yıl karın az yağdığı görüldü. Her yıl dört ve beş metre yağan kar bazen çığın olmasına neden oluyordu. Alplerin zirvesinde soğuk hava derecesi gündüz eksi 20'yi bulurken gece eksi 30'lara kadar çıkmaktadır.

 

Bu uzun sıra dağların zirvesi beyaz karlarla çevrilmiştir. İş makineleri kapanan yolları açmak için devamlı çalışmaktadır. Bu dağların zirvesinde yerleşen yerli halk ekonomik faaliyetlerini sürdürmek ve kazanç elde etmek için arazi ve iklim koşullarını göz önüne alarak, bu sıra dağların binlerce metre yüksekliğine yatırım yaparak büyük ölçüde kazanç elde etmişler.

 

Alplere yağan beyaz kar güneş ışığını tamamen yansıtırlar. Çıplak gözle bakıldığında karlar düzensiz ve toz şeklinde ince görülmektedir. Karların eriyip suların boşa gitmemesi için dağların zirvesinden küçük dereler yapılıp aşağı göllere akması sağlanmaktadır. (Yunus Can - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir