• DOLAR 32.6
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2496.8
  • ...
PKK/BDP HÜDA PAR`ı neden Lice`de istemiyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Lice’de çoğunluğu HÜDA PAR üyesi 16 kişinin yaralandığı saldırılar, PKK/BDP’nin derin devlet eliyle hayata geçirdiği kirli projeleri bir kez daha gündeme getirdi. İlçe merkezi ve köylerde uyuşturucu ticareti, adam kaçırma, tecavüz, gasp, tehdit ve şantaj gibi her türlü iğrenç olaylara imza atan bu yapı, ne yapmaya çalışıyor ve neden HÜDA PAR’ı istemiyor?

PKK/BDP’nin Lice’deki kirli ilişkilerini ve HÜDA PAR üyelerine yapılan kanlı saldırının arka planını araştırdık.  

İşte Lice saldırısının detayları…

Seçim çalışmaları kapsamında Lice’de halkı ziyaret eden HÜDA PAR heyeti BDP ilçe binasında organize oldukları belirtilen bir grubun taşlı, sopalı, molotoflu ve bıçaklı saldırısına uğradı. Olaylar sırasında uzun namlulu silahlar taşıyan çok sayıda militan, saldırgan gruba korumalık yaptı. BDP/PKK çetesinin saldırıları devam ederken olaylara müdahale etmeyen polis, HÜDA PAR’lılara ait araçların anahtarlarını aldı ve söz konusu otomobilleri adeta yakılmak üzere saldırganlara teslim etti.  

Lice’de neler yaşandı?

PKK/BDP’nin kurtarılmış bölge ilan ettiği Lice tarihi bir güne tanık oldu. HÜDA PAR yıllardır derin şebekenin kontrolünde olan Lice’de halkla buluştu.   PKK/BDP ve derin yapılar etrafında şekillenen şebeke, HÜDA PAR’ın Lice’de halk ile buluşmasına engel olamadı. PKK/BDP’nin  sözlü tacizlerine aldırış etmeyen HÜDA PAR’lılar ziyaretlerine devam etti. Halkın HÜDA PAR heyetine teveccühüne daha fazla tahammül edemeyen çeteler fiili saldırıya geçti.   Hür Dava Partisi Kulp ilçe binasının açılışının ardından partililer Lice`ye geçerek esnafı ziyaret etti. Atatürk çarşısındaki esnafı ziyaret eden ve aralarında HÜDA PAR Diyarbakır Belediye Başkan Adayı Avukat Hüseyin Yılmaz’ın da olduğu heyete, sözlü olarak başlayan saldırılar kısa bir süre sonra fiili saldırıya dönüştü. Bir kısmı BDP ilçe binasında çıkan çeteler, yanlarında taşıdıkları demir sopalar, taşlar, bıçaklar ve molotoflar ile HÜDA PAR heyetine saldırdı. Saldırıyı engellemek isteyen esnafa da saldıran çeteler PKK lehine sloganlar atarak  bazı esnafı da yaraladı. Saldırılardan sonra HÜDA PAR’lılara ait 4 araç da çeteler tarafından ateşe verildi.  

“Polis, araçları saldırganlara teslim etti” iddiası

Lice’de yaşanan olaylarda emniyet içerisine çöreklenmiş karanlık odakların PKK/BDP’lilerle birlikte hareket ettiğini belirten HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu,  “Olayların başlamasının ardından, Belediye Başkan adaylarımız ve gönüllülerimiz araçlarına binerek Lice’den çıkmaya çalıştı. Bu esnada olayların yaşandığı yerde parçalanmaya çalışılan araçlarımız kaldı. Araçlarımızı almak için oraya gitmeye çalıştığımızda olayların büyüyeceğini fark ettik. Bizlerde duyarlı davranarak Lice halkı başta olmak üzere kimseye zarar gelmesin diye gitmekten vazgeçtik.” dedi.   Lice İlçe Emniyet Amirinin HÜDA PAR yetkililerini aradıklarını ifade eden Tanrıkulu, “İlçe Emniyet Amiri, parti yetkililerimize, araçlarınızın anahtarlarını bize teslim edin, araçları güvenli bir şekilde oradan çıkararak emniyet otoparkına çekeriz, sizde sonra gelir alırsınız, dediler. Parti yetkilileri bu fikre sıcak bakmayarak, araçların hemen getirilip Lice çıkışında kendilerine teslim edilmesini istedi. Parti yöneticilerimiz durumun hassas olduğunun bilincinde olması münasebetiyle araçları almadan çıkmayacaklarını defalarca emniyet yetkililerine belirttiler. Lice İlçe Emniyeti ikna edemeyeceğini anlayınca araya Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü girdi.” dedi.   Diyarbakır Emniyet Müdürünün bizzat HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nu aradığını dile getiren Tanrıkulu, “Diyarbakır Emniyet Müdürü, mahsur kalan araçların sağ salim olay yerinden çıkarılacağını ve kendilerine teslim edileceğinin teminatını verdi. Genel Başkanımız da teminat aldıktan sonra Lice’den çıkılacağını belirterek Diyarbakır’a dönülmesi talimatını verdi.” ifadelerini kullandı.   Basına yansıyan görüntülere bakıldığında araçların polisin gözü önünde parçalanmaya çalışıldığını ve yakıldığını söyleyen Tanrıkulu, “PKK/BDP’lilerin saldırısı karşısında adeta izleyici durumunda olan polis söz konusu HÜDA PAR üyeleri olunca adeta aslan kesiliyor. HÜDA PAR’a karşı yapılan bu saldırıların, Emniyet ve PKK/BDP işbirliğiyle yapıldığı artık gün yüzüne çıkmıştır.” şeklinde konuştu.  

Kaleşnikoflu kişiler çetelere korumalık yaptı

BDP ilçe binasında organize oldukları ifade edilen saldırganlara ellerinde kaleşinkof marka uzun namlulu silahlar olan  3 terorist korumalık yaptı. Saldırıya uğrayan HÜDA PAR’lılar arasında bulunan Ali A. PKK/BDP’lilerin saldırısı sırasında saldırgan grup içerisinde 3 kaleşinkoflu üç kişinin bulunduğunu söyledi.  Ali A. “ Çeteler HÜDA PAR’lılar saldırdığı sırada uzun  namlulu silah taşıyan 3 kişi vardı. Bunu olay yerinde olanların çoğu da gördü. Polisin de onları gördüğünü zan ediyorum. Ancak bu kişilere kimse dokunmadı.” dedi.  

PKK medyası provoke etti

İslami sivil toplum kuruluşlarına düzenlenen her saldırıdan sonra olduğu gibi dünkü olayda da PKK medyası yalan haberler servis ederek halkı yanıltmaya çalıştı.  PKK medyası, Hiçbir BDP’linin silah, ya da kesici aletlerle yaralanmadığı olaylarda HÜDA PAR’lıların satır, balta ve silahlarla saldırdığı yönünde asparagas haberler yaptı.   Lice`de seçim çalışması yapan HÜDA PAR üyelerine düzenlenen saldırıyı çarpıtan PKK`nin haber ajansı ANF, saldırıya uğrayan HÜDA PAR üyesini "BDP`li mağdur" olarak servis etti.   Fırat Haber Ajansı(ANF) PKK/BDP’nin sokak çeteleri tarafından yaralanan HÜDA PAR üyesi Abdussamet A.’yı, HÜDA PAR’lılar tarafından yaralanan bir BDP’li olarak göstermeye çalıştı.  

Çeteler BDP ilçe binasında çıktı

HÜDA PAR üyelerine saldıran çetelerin BDP Lice il binasından çıktığını belirten görgü tanıkları saldırganların suç aletlerini de BDP binasından aldığını öne sürdüler.   Saldırılarda başından yaralanan Nihat Güneş, BDP Lice ilçe teşkilatı önünde toplanan yüzleri kapalı bir grubun kendilerine saldırdığını söyledi. Çetelerin slogan atarak saldırdığını ifade eden Güneş, Liceli esnafın saldırılara engel olmak istediğini ifade ederek şöyle konuştu: “Esnafın hiçbir şekilde bize karşı bir müdahalesi yoktu, sadece saldırganları sakinleştirmek istiyordu. Bize saldıran grubun saldırıdan sonrası tekrar BDP Lice ilçe teşkilatına girdikleri gördük.”  

PKK/BDP neden HÜDA PAR’ı istemiyor?

Devletin, çözüm sürecinin bir adımı olarak PKK’nin yoğun olarak bulunduğu bölgeleri örgütün insafına bırakmasından sonra bir tür alan hakimiyetini ele alan örgüt, HÜDA PAR’ın gelişi ile kirli ilişkilerinin deşifre olacağını ve kontrol ettiği rant ağını kaybedeceğini düşünüyor.   HÜDA PAR’ın seçime gireceği bölgelerde istediği gibi oy çalamayacağının bilincinde olan PKK, özellikle pilot bölge ilan ettiği yerlerde HÜDA PAR’ın seçimlere girmemesi için türlü türlü provokasyonlara baş vuruyor.  Gençlere başta Sosyalizm  ve Zerdüştlük fikirler aşılayan PKK, HÜDA PAR’la birlikte halkın özüne döneceğini ve takdirde bölgede tutunamayacağını çok iyi biliyor.  

PKK Lice’de ne yapıyor?

PKK’nin demokratik özerklik için pilot bölge ilan ettiği Lice’de, bazı yerlere askerlerin giremediği iddia ediliyor. Genç sınırındaki Riz bölgesi ve Spéné’nin dağlık kesimleri başta olmak üzere birçok bölgede kurulan kamplarda, çevre köylerden götürülen gençler askeri ve siyasi eğitime tabi tutuluyor. Eğitimlerde, Sosyalizm ve Zerdüştlük özellikle gençlerin zihinlerine empoze ediliyor.   PKK için önemli günlerde köylüleri toplayarak dağlara götüren militanlar, burada büyük ateşler yakarak kadınlı-erkekli kutlamalar yapıyor.   Bir kısmını halktan gasp ettikleri araçlarla gündüz ortasında köy köy gezen silahlı militanlar, bir yandan köylülere korku salıyor, bir yandan da çeşitli vaatlerle gençleri dağa çıkarmak için propaganda yapıyorlar.   Köylülerin anlattıklarına göre, PKK militanları, “Biz devletle anlaştık 2 yıl sonra demokratik özerkliği ilan edeceğiz. Şimdiden dağa çıkanlar yeni yönetimin memurları ve polisleri olacak” diyerek gençleri dağa çıkmaya teşvik ediyorlar. Militanların propagandalarına kanan bazı gençler sadece gelecek endişesi ile PKK’ye katılıyor. Çatışmalar bittiği halde PKK’ye yoğun şekilde katılımların altında bu nedenin olduğu ifade ediliyor.  

PKK’nın esrar tarlaları


Lice, Kulp ve Genç üçgeninde bir kısmı PKK militanları tarafından, bir kısmı da PKK’ye vergi adı altında para veren kişiler tarafından işletilen binlerce dönüm esrar tarlasından bahsediliyor. Öyle ki her biri 300-400 dönüm büyüklüğünde çok sayıda esrar tarlalarının olduğu belirtiliyor. PKK’nin son iki yıldan bu yana kendisi ve anlaşmalı olduğu şahıslar dışındaki kişilere esrar ekimini yasakladığı ve bunu ihlal edenleri ise cezalandırdığı belirtiliyor. Köylülerin iddiasına göre karakolların bu tarlalardan haberi var ancak müdahalede bulunmuyorlar. Jandarmanın operasyon düzenlediği esrar tarlalarının, mevcut esrar tarlalarının yüzde 5’i dahi etmediği öne sürülüyor. Söz konusu bölgelerde uyuşturucudan dolayı bazı ölümlü çatışmalar dahi meydana geliyor.  

Köylülere zulmediyorlar

Lice’de, halka otoritesini dayatan PKK, Benin’den Temıra’ya, Darakol’dan Hevsel Beg’e, Metmur’dan Reşan’a ve Hazmaz’a kadar yüzlerce köyü baskı altında tutuyor. Maddi durumu biraz iyi olan köylülerden haraç alan PKK’liler, bazı köylülere de 50 bin-100 bin TL civarında para cezaları kesiyor. Başka partilere oy verdiğini düşündükleri kişileri ise sudan bahanelerle cezalandıran PKK’liler, bu kişileri kaçırarak çeşitli işkenceler yapıyor.   Vatandaşların anlaşmazlıklarını mahkemelere ya da âlimlere götürmelerine engel olan militanlar, kurdukları sözde mahkemelerle halkı yargılıyorlar. PKK mahkemelerinde zenginler (militanlara para verdikleri için) ve bir yakını dağda olanların kayırıldığı ifade ediliyor. PKK aleyhinde suç işleyenlerin ise korkunç şekilde cezalandırıldığı yine baskı altındaki insanlar tarafından dile getiriliyor. Örneğin, oğlu dağa giden bir babanın oğlunu aramasını suç olarak gören PKK militanlarının, yakalayarak kaçırdıkları bu kişinin tüm dişlerini çektikleri anlatılıyor. Yine ceza olarak otomobiline el konulan bir kişi, aracını geri istediğinde militanların onu sözde mahkemeye götürdükleri, mahkemede kendisine “Bir kelime konuşabilirsin, ikinci kelimeyi konuşursan dayak yiyeceksin, üçüncüyü konuşursan öldürüleceksin” dedikleri, bu kişinin bizzat yakınları tarafından dile getirildi.  

BDP dışındaki partilere oy verenler potansiyel düşman

Yerel seçimler için  hazırlıkların yapıldığı bölgede vatandaşların BDP dışındaki partilere oy vermemesi için hazırlıklara başlayan PKK’lilerin, “başka partiye oy verenler haindir ve bizim düşmanlarımızdır” dedikleri ifade ediliyor.   PKK’lilerin her köye bir erkek ve bir kadından oluşan sorumlular atadıkları ve bu kişilerin köylerdeki gelişmeleri örgüte bildirdikleri dile getirilirken, bu şahısların aynı zamanda seçimlerde tüm oyların BDP’ye verilmesinden sorumlu oldukları ifade ediliyor. Köylerde BDP dışındaki partilere oy verildiği takdirde, köy sorumlularının cezalandırılacakları yönünde tehdit edildikleri iddia ediliyor.   HÜDA PAR umut oldu HÜDA PAR’ın seçim çalışmaları için Lice’ye gelişi başta zulüm altında inleyen köylüler olmak üzere Lice halkı için umut oldu. Devlet ve PKK’den çok çektiklerini sık sık dile getiren Liceliler HÜDA PAR`a sıcak bakıyor. (Yusuf Özgür-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir