• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
 Başbakan Erdoğan: Cumhurbaşkanı`nı Bile Dinlemişler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran gezisi dönüşü uçakta bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu.

TEKNİK TAKİPTE YENİ DÜZENLEME
"Teknik takiple ilgili önemli bir düzenleme yapıyoruz. İnsani, istihbari, bir de adli takip var. Adli takip dışındakiler zaten hukukta delil kabul edilmiyor. Adli takibi bundan sonra rastgele herkes yapamayacak. Adli takibe (telefon dinlemelerine) ancak ağır ceza mahkemesi karar verecek. Ağır ceza mahkemesi de oy çokluğu ile değil, oy birliği ile kararını verecek. Bunu niye getiriyoruz? Artık böyle rastgele dinleyelim, şu olsun, bu olsun yok. Mahkemelerde dinlemelerin bir yeri bir ağırlığı olacak. Çünkü üç ağır ceza üyesi var; oradan oy birliği ile bir dinlemenin çıkması tabii rastgele olmaz. Belli incelemeler gerektirecek. Ondan sonra o adımı atabilecek. Dinlemenin süresi sınırsızdı, şimdi 3 aylık süre veriyoruz. Ondan sonra bir artı bir artı bir olmak üzere toplam 3 ay uzatıyoruz. Yani hepsi 6 ay."

"CUMHURBAŞKANI DA DİNLENMİŞ"
"Yapılmadık iş kalmamış. Yani öyle şeyler geliyor ki önümüze, Cumhurbaşkanı`nın dinlenmesinden, benim dinlenmeme kadar. Meclis Başkanı`na varıncaya kadar, ailelerimize, çocuklarımıza varıncaya kadar herkesi dinlemişler. Böyle bir şey olabilir mi? Direkt dinleme de şart değil. Mesela kalkıyor birini dinliyor, ben de telefonla onunla konuşuyorum. Oradan takılıyor veya bir başkası ile görüşülüyorsa oradan giriyor. Yolu çok. Arkadaşlarım böcekle (çalışma ofisindeki) ilgili de çalışıyorlar. Kimler neler çekmiş neler..."

"TIR`LARIN ARANMASI, PARALEL YAPILANMANIN İŞİYDİ"
"Suriye`ye yardımlarımız sürüyor. Olay (TIR`ların aranması) maalesef paralel yapılanmanın operasyonuydu; bunun başka hiçbir izahı yok. Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu`nun 26. Maddesi`ne göre savcının buraya müdahale edebilmesi için Başbakandan müsaade alması gerekir. Kılıçdaroğlu`nun söyledikleri doğru değil. Bu işleri bilmiyor. Bu işte çalışması lazım. Bir de tabi kılavuzu farklı."

"YENİ PAKET İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
"Demokratikleşme çerçevesinde gerek yargıyı, gerekse İçişleri Bakanlığı`nı ilgilendirecek bir paket üzerinde çalışıyoruz. Bunların içinde en önemlisi özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıdır. Bir diğer önemli adım ise Terörle Mücadele Kanunu`nun süzülmesi. Belli maddeleri zaten Ceza Kanunu`nda var. Olması gerekenlerden oraya aktarılabilecek. Şu anda 133 Ağır Ceza Mahkemesi var. Dolayısıyla özel yetkili mahkemeler kalkınca, terör davaları da dahil ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Ama bunların içerisinde düşenler olabilir. TMK`daki değerlendirmelerle o ayrı bir konu."

"ADLİ KOLLUKTA BİRİNCİ DERECEDE VALİ OLACAK"
"Adli kollukta birinci derecede vali, ikinci derecede emniyet müdürü yetkili olacak. Savcı rastgele birkaç polisi, komiseri çağırıp, `Gel bakayım şuraya baskın yap` diyemeyecek. Valiler, vali yardımcılarından birini adli kolluk konularıyla ilgili görevlendirecek. Onlar da emniyet müdürüyle irtibata geçecek. Emniyet müdürünün altında herhangi bir kişiyle bu tür adli kolluk süreci adımı atılamayacak."

"YENİDEN YARGILAMANIN YOLU AÇIK"
"Yeniden yargılama, hazırladığımız paketin içinde yok. Arkadaşlar, yeniden yargılanmanın çerçevesini nasıl çizeceğimiz ve kimlerin yargılanacağı konusunda çalışma yapıyor. Çünkü bu rahat bir konu değil. Kaldı ki şu anda yeniden yargılanmanın önü açık. Mesela bireysel başvuru, aslında yeniden yargılanmanın bir çeşididir. Yani bu enstrümanı maalesef şu anda hükümlü de tutuklu da kullanamıyor. Başbuğ Paşa bireysel başvuru hakkını kullandı. Şurada bir hafta öncesine kadar kullanmamıştı. Belki diğerleri de aynı yolu tercih edecek."

"BEDELLİ ASKERLİK YOK"
"Genelkurmay Başkanlığı, bu konuda `Tamam böyle bir yığılma var, bedelli askerlikle bunu eritelim` derse, adımlar atarız. Ancak bizim gündemimizde bedelli askerlikle ilgili çalışma yok."

"OYLARI KORUDUK: YÜZDE 50-51"
"Erdoğan, seçim öncesi sık sık gündeme gelen anketlere de değindi: Son anketlerde durumumuzu koruyoruz. AK Parti olarak yüzde 50-51`lerdeyiz. Başta Ankara-İstanbul olmak üzere, İzmir`de iyice makas daraldı. Binali Bey`i İzmir kabullenmiş durumda. İlçe Belediye başkanlıklarında adayları belirlemede İzmir`de isabet yüzdemiz bayağı iyi. Çözüm süreci sandığa da ciddi manada yansıyacak. Diyarbakır`da makas daralıyor. Van`da güzel gelişmeler var. Mardin`de farklı bir çalışma uyguluyoruz."

"ALMANYA`DAN İYİ SONUÇLAR ALABİLİRİZ"
"Almanya seyahatinden, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande`ın Türkiye ziyaretindeki tavrına bekliyoruz. Çünkü şu anda Almanya`daki iktidar, Anayasa`yı değiştirecek güce sahip. Her iki tarafta da iyi dostlarımız var. Avrupa Birliği sürecini enine boyuna müzakere edeceğiz. Yeni hükümette, Türklerle ilgili vatandaşlık sözü var. Bu önemli adım. Temenni ederim ki geleceğe dönük çok daha gelişerek devam etsin. Ben iyi neticeler alacağımıza inanıyorum."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir