• DOLAR 32.569
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2430.809
  • ...

ŞANLIURFA- Şanlıurfa Vali yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Şutso Yönetim Kurulu Başkanı E.Sabri Ertekin ,Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Dr.Esin Özdemir, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Ziya Karakılçık, Teknik Destek Ekibi Lideri  Alberto Gomes birer konuşma yaptılar.

 

KUYAP amacının İşveren ve alanların uyum yeteneğinin artırılması olduğunu belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Dr Esin Özdemir, “İş dünyası değişim içindedir.  Dünyanın neresinde olursanız olun coğrafyanın hangi bölgesinde olursanız olun bu değişimlere ayak uydurmanınız gerekiyor. Urfa’nın da bu büyümeyi sürdürülür kılmak için bu değişimler uyum sağlaması gerekir. Biz bu işçi ve işverenlerimizin uyum yeteneğini artırmak için iş geliştirme programlarıyla yapacağız" ifadelerini kullandı.

 

"Önümüzde 5 milyonluk bir bütçe var"
Önlerinde zorlu bir görev olduğunu ifade eden Teknik Destek Ekip Lideri Alterto Gomes, Türkiye Hükümeti ile Avrupa birliğinin, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği'nin, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde ortaya koyduğu 5 milyon liralık bir bütçenin olduğunu söyleyerek,  bu bütçenin özellikle de Şanlıurfa’da çok iyi bir şekilde iş dünyasını refaha kavuşturacak şekilde kullanıldığını görmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

"Genç potansiyeli somutlaştırılmazsa faydalı olamaz"
Türkiye’nin genç potansiyele sahip olduğunu söyleyen Gomes  bu potansiyelleri somut bir şeylere dönüştürülmezse bunda çokta büyük fayda elde edilemeyeceğini ifade etti.

 

İhracat yapmak bir süreç ister
Türkiye ihracat yapma isteğinin olduğunu ama ihracatın kolay olmadığı belirten Gomes,  “ ihracat yapmak bir süreç ister, belki de on yıllar isteyen bir süreçtir. Bu yıllar boyunca çok tutarlı bir şekilde yoğun çaba göstermeyi gerektiren bir süreç. Çünkü sadece iyi ürün üretmeniz yetmez. İhracat yapmayı düşündüğünü ülkedeki koşulları ordaki müşteri taleplerini çok iyi algılayıp bunları uygun olarak tepki verebilmeniz orada yaşanan değişikliklere karşı her zaman uyanık olmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Makineye yapılan yatırım personel eğitimine verilmiyor
Türkiye’nin kalifiye eleman sıkıntısının olduğu duyusunu aldığını söyleyen Gomes, “ Kalifiye eleman bulamamanın sıkıntısından söz eden iş yeri sahipleri veya yöneticilerine sorduğumuzda bunda sonraki yatırımlarınızı hangi yönde yapacağınız diye. Yeni bir makine alacağım derler size daha çok üretim yapmak için büyük bir makine alacağım der. Peki, bu makineyi kullanacak personel var mı diye sorarsanız onu çok dikkate almadıklarını görürsünüz. Makineye yapılan yatırım kadar o makineyi kullanacak kişi ya da personele de yatırım yapması eğitim vermesi gerekir” şeklinde konuştu.

 

Üniversite, Valilik, İŞKUR, Bölgesel Kalkınma Ajansı ve KOSGEP öncü olmalı
Kuyap projesi ve teknik destek ekibi olarak bir fırsat sunacaklarını ifade eden Gomes, " İnsan kaynaklarına yatırım yapmak konusunda bu potansiyelin gerçekleştirilmesi için bir fırsat olacak. Ama biz sadece bu projeyi kolaylaştırıcılar olarak sizlerin yanınızdayız. Esas bu çalışmaları sürdürecek olanlar bu topluluğun liderleri konumunda olan üniversite, Valilik, İŞKUR, Bölgesel kalkınma ajansı ve KOSGEP gibi bu bölgede lider konumunda olan kurumların çalışmaları sürdürmesi iletişimleri devam ettirmesi gerekiyor ki bu bölgedeki potansiyel somutlaştırılabilsin" diye konuştu.

 

6.derecede teşvik sistemi çerçevesinde başarı sağlandı
Şanlıurfa’nın genellikle Kobilerin geliştirilmesine çok önem verilen bir il olduğunu belirten Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman bu anlamda 6. derecede teşvik sistemi çerçevesinde çok ciddi yatırımlar yapıldığını çok ciddi bir başarı sağlandığını söyledi.

 

"İnsan kaynakları eğitimle olabilir"
Şanlıurfa’daki Kobiler desteklenirken buradaki insan kaynaklarının şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Duman bu iyileştirmelerin eğitimle olabileceğini bu eğitimlerin verilmesi gerektiğini ifade etti.

 

"İŞKUR Ve Milli Eğitim ile işbirliği yapmaya çalışıyoruz"
Şanlıurfa’ya gelen yatırımcıların kalifiye eleman ihtiyacı içerisinde olduklarını belirten Duman,  “Onlara kalifiye eleman sağlarken çalışma bakanlığı İŞKUR Ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzde mesleki eğitim anlamında önemli iş birlikleri yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. (Osman Gülebak- Sedat Kuşulay-İLKHA)