• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...
Batman müftüsünden 3 günde 2 farklı açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, “Kaçak elektrik ve kaçak su kullanma” ile ilgili son günlerde basında yer alan kendi açıklaması üzerindeki tartışmalar nedeniyle tekrar açıklama yaptı.

 

Önceki açıklamasında kaçak elektrikle ısıtılan su ile alınan abdestin sahih olduğunu açıklayan Müftü Çağlar'ın yeni açıklamasındaki, "Kaçak elektrik ve kaçak suyun bazı ibadetler için gerekli olan şartlarda kullanılması haramdır." ifadeleri dikkat çekti.

 

Yeni açıklamasında kaçak elektrik ve kaçak su kullanmanın hırsızlık, haram ve büyük günah olduğuna değinen Çağlar, “Son günlerde kaçak elektrik ve kaçak su kullanma konusu, halk arasında ve medyada sık sık gündeme gelmekte ve bunun dini hükmü hususunda verilen fetva ve yapılan açılamalar mahalli basınımızda yer almaktadır. Konu ile ilgili olarak tarafımızdan yapılan bir açıklamanın içinden, asıl maksadı ifade eden cümleler yerine tali derecedeki husus ile ilgili bir cümlenin manşet yapılması, asıl maksada dikkat çekmediği gibi manşet cümlenin de kast edilmeyen anlamalara sebebiyet vereceği endişesi hasıl etmiştir.” dedi.

 

Bu ibadetlerin sevabı yoktur
Konunun dini yönü ile ilgili olduğundan önemine binaen ve yanlış anlamalara mahal verilmemesi için konuya tekrar açıklık getirmek istediğini dile getiren Çağlar, “Kaçak elektrik ve kaçak su kullanmak dinen haramdır, çünkü hırsızlıktır. Hırsızlık da kebair denilen büyük günahlardandır. Kullanılan kaçak elektrik veya su, ya devletindir, ya belediyenin veya özel kişi ya da şirketlerindir. Devletin veya belediyenin ise kamunun malıdır tüm halkın malıdır. Kişi veya özel şirketin ise şahıslarındır. Kul haklarıdır. Her halükarda başkasına ait bir malı, bir hizmeti bedeli/ ücreti ödenmeden veya asıl mal sahibinin gönül rızası olmadan almak, kullanmak kesinlikle haramdır.” ifadelerini kullandı.

 

Kaçak kullanılan elektrik veya suyun bedelinin kaçak kullanmayan vatandaşların ücretlerine eklenerek tahsil edildiğinin söylendiğine dikkat çeken Çağlar şöyle devam etti: “Binaenaleyh kaçak elektrik ve kaçak su kullanmak, kamunun ya da kulların hakkına tecavüz olduğu kesindir. İslam dini Müslüman'ın yediğinin, içtiğinin, giydiğinin ve kullandığı her şeyin meşru ve helal olmasını emretmiştir. Rızası dışında başkasının malını ve herhangi bir hakkını yemeyi kesin haram kılmıştır. Kaçak elektrik ve kaçak suyun bazı ibadetler için gerekli olan şartlarda kullanılması da haramdır. Helal olmayan şeylerle yapılan ibadetler şeklen eda edilmiş olsa da bu ibadetlerin sevabı yoktur. Tıpkı haram parayla hacca gitmek ve çalınan elbise ile namaz kılmak gibi. Her Müslüman yediğinin, içtiğinin, giydiğinin ve faydalandığı her şeyin meşru ve helal olmasına dikkat etmelidir. Bu dikkat imanın gereğidir.”

 

Müftü Çağlar daha önce ne demişti?
Müftü Çağlar 28 Ocak Salı günü yaptığı açıklamada, “Kaçak elektrik ve su kullanmak haramdır. Çünkü bu su ve elektrik ya özel kişilere aittir ya da devlete aittir. Eğer ki devlet fakir ailelere meşru yoldan kullanma hakkı tanırsa o başka. Kaldı ki, elektrik özelleştirilmiş ve şirketlerindir. Kaçak elektrik kullanmak veya kullanıp da parasını ödememek haramdır. Çünkü bu başkasının hakkıdır ve kul hakkıdır. Ancak o suyla abdest almak veya gusül yapmak haram değildir. O suyla abdest ve gusül alınabilir.”

 

Kaçak elektrik kullanımının haram olduğunu fakat kaçak elektrikle abdest veya guslün alınmasında bir sakıncanın olmadığını ifade eden Çağlar, “Bir insan çaldığı bir elbiseyi giyerek namaz kılsa haramdır. Fakat o elbiseyle namaz kılabilir ama onun günahı ayrıdır. Çalmak ve kaçak elektriği kullanmak haramdır ama onunla alınan abdest veya gusül yerindedir.” ifadelerini kullanmıştı.

 

Müftü Çağlar’ın böyle farklı açıklamalar yapması tuhaf karşılandı. (Veysi Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir