• DOLAR 32.583
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2507.36
  • ...
Navaz Şerif`tenTaliban`a Ateşkes Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Taliban ile diyalog kurmak için dört kişilik bir komite oluşturduklarını açıkladı. Şerif, 2007’den beri devlete karşı saldırılarda bulunan örgüte barış çağrısında bulundu.

Çarşamba günü Pakistan Parlamentosu’nda konuşan Şerif, “Barışçıl çözüme bir şans daha vermek istiyoruz. Bunun için bazı önkoşullarımız var. Diyalog ve terörizm birbiriyle uyuşmaz. Bu konuda bütün kurumlar ve millet aynı düşüncede. Ateşle oynanan bu oyun artık bitmeli” dedi.

Barış komitesinde iki kıdemli gazeteci, eski bir istihbarat görevlisi ve Pakistan’ın eski Afganistan büyükelçisi yer alıyor.
 
Komitenin başkanlığını yapacak olan Pakistan İçişleri Bakanı Nisar Ali Khan, süreci gözlemleyecek. Önünde zaman kısıtlaması bulunmayan komitenin yetkileri ise henüz açıklanmadı.

Komite üyelerinden kıdemli gazeteci Rahimullah Yusufzai, yaptığı konuşmada görevleri çok zor olsa da tamamen umutsuz olmadığını söyledi.

Taliban teklifi düşünecek

Al Jazeera’ya konuşan Pakistan Taliban Hareketi sözcüsü Şahidullah Şahid, hükümetin teklifini değerlendirmek üzere toplantı yapacaklarını söyledi.

Şahid, Navaz Şerif’in açıklamalarından dakikalar önce Karaçi’de 3 kişinin öldüğü eşgüdümlü saldırıları Taliban’ın üstlendiğini belirtti.

15 milyona yakın kişinin yaşadığı Karaçi’de 2013 yılında 2700’den fazla kişi öldürüldü.

Saldırılar devam ediyor

Başbakan Navaz Şerif’in partisi, Mayıs ayındaki seçimleri Pakistan’da barışı sağlama vaadiyle kazanmıştı. Bu vaade sadık kalmaya çalışsalar da, seçimlerden beri ülkede en az 1561 sivilin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Sadece Ocak ayında Taliban ve müttefiklerinin düzenlediği saldırılarda en az 92 kişi öldü. Ölenlerden 20’si asker, 13’ü de askeri üs yakınındaki sivillerdi.

Ordu, kendisine yönelik saldırıların artması üzerine Taliban’a yönelik hava saldırılarına başladı. Geniş çaplı bir operasyonun beklendiği noktada Şerif’in barış hamlesi geldi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir