• DOLAR 32.361
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2325.089
  • ...
`Adaylığı onaylanmak seçime müdahaledir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mısır`da, darbe yanlısı tutum takınan "Halk Akımı Platformu", Yüksek Askeri Konsey`in 3 Temmuz askeri darbesinin baş aktörü Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi`nin Cumhurbaşkanlığı adaylığını onaylamasını, gerçek seçime müdahale olarak değerlendirdi.
 
2012 Cumhurbaşkanlığı seçiminde 3`üncü olan Hamdin Sabbahi`nin başkanı olduğu Halk Akımı Platformu tarafından, Sisi`nin Cumhurbaşkanlığı adaylığının onaylanmasına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı seçimine ve yönetim hazırlıklarına açık bir müdahale içermektedir. Bu durum anayasaya demokrasi ve siyaset geleneğine uymamaktadır" ifadesi kullanıldı.
 
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"Yüksek Askeri Konsey yaptığı resmi açıklamada Abdulfettah es-Sisi`nin cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında `yetkilendirme` ifadesini kullandı. Yüce Mısır halkının geniş kesimlerinin Savunma Bakanının cumhurbaşkanı olmasına yönelik isteği doğrultusunda halkın beklentilerinin pekiştirilmesi için yapıldığı ifade edilen resmi açıklamada bu ifadenin değiştirilmemiş oluşu, Sisi`nin seçimlere silahlı kuvvetler desteğinde, daha da ötesinde onun adayı gibi gireceği anlamına geliyor."
 
Ordunun siyasete karışmaması ve bir adayı desteklememesi konusunda uyarıldığı belirtilen açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı makamına el konulmasından ve gerçek siyasi rekabet ruhunun, fırsat eşitliğinin ve halkın cumhurbaşkanını seçme hakkının yok edilmesinden endişe ediyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.
 
Sabbahi, 2012`de yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde, daha sonra cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi ile Ahmed Şefik`in ardından üçüncü olmuştu.
 
Mısır`da pazartesi günü Yüksek Askeri Konsey, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi`nin henüz tarihi netleşmeyen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasını onaylamıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir