• DOLAR 32.518
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2433.884
  • ...
Cepten ilaç sorgulama dönemi başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Sağlık Bakanlığı’nın yeni uygulamasıyla eczaneden alınan ilaçların artık daha güvenli hale geleceğini söyleyen Acar, bu uygulama sayesinde ‘bir ilacın kayıtlı mı? Son kullanma tarihi geçmiş mi? Piyasadan toplatılmış mı?’ Gibi soruların cevapları anında öğrenilebilineceğini belirtti.

 

İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) mobil uygulaması bakanlık ve özel bir firma işbirliği ile hizmete girdiğini belirten Müdür Dr. Bilal Acar, “İnternet bağlantısı olan İOS ya da Android işletim sistemli cihazlar ile ilacın barkodu okutularak Bakanlığımız kayıtlarında olup olmadığına ve güncel bilgilerine hemen ulaşılabilecek. Bu uygulama ile vatandaşlar ilaç sorguladığında, ilaç hakkında 4 ayrı sonuca ulaşılabilecekler. Eğer ilaçla ilgili bir sıkıntı yoksa sistem ‘ilacınız sistemde kayıtlıdır’ ibaresini gösterecek. Bunun dışında ilacın son kullanma tarihinin geçmiş olması durumunda da 'ilacın son kullanma tarihi geçmiştir, ilacı aldığınız eczaneye durumu bildiriniz' şeklinde ikaz gelecektir.” Dedi.

 

“İlacın sahte olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz”
İlacın sahte olması durumunda ise uygulama 'ilaç sistemde kayıtlı değildir, lütfen durumu bildiriniz' şeklinde uyarı verildiğini ifade eden Dr. Acar, “Bu durumda sistemde ‘bildir’ butonu çıkacak ve vatandaş bunu bildirmek isterse merkeze iletebilecekler” şeklinde konuştu.

 

Eczanelerde yeni uygulamaları denetleyen Dr. Acar, bu uygulamanın vatandaşlara hem güvenli ilaç kullanımını sağladığını hem de sağlıklarının tehlikeye atacak ilaçlardan kurtardığını ifade etti. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir