• DOLAR 32.342
  • EURO 35.154
  • ALTIN 2309.541
  • ...
SON DAKİKA
Van`da Sınır Ticareti ve İhtisas Gümrüğü açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Van için çok önemli bir konu olan Saray Kapıköy sınır kapısının işlevsel hale gelmesi ve daha önce gündeme gelen ancak herhangi bir gelişme kaydedilemeyen İhtisas Gümrüğü ile ilgili çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
 
Saray Kapıköy sınır kapısının açılmamsının tek sebebi İran mı?
Bu kapının işlevsel hale gelmesinin Van ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını belirten Bilici, “Bizim için bu derece önemli olan kapının şu an istenilen ölçüde işlev kazanmamasının nedeni malumunuz İran tarafınca yapılması gereken 16 kilometrelik bir dere geçişi yolunun yapılmamış olmasıdır. Bu yolun yapılmamasından dolayı haliyle ağır tonajlı araçların gidiş gelişi mümkün hale gelmemektedir. Tabi geçmişte bu yolun yapımı konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, Sayın Kalkınma Bakanımız ve Sayın Gümrük Bakanımız İran makamlarına diplomatik baskı uyguladılar fakat buna rağmen maalesef yolun yapımı gerçekleşmedi. Hatta o yolu biz yapalım teklifinde dahi bulunmuştuk.  Bu son süreçte ise benim de üyesi olduğum İran Dostluk Grubu Üyeleri ile birlikte Kalkınma Bakanımız ve Gümrük Bakanımızın girişimleri neticesinde İran makamları ile konu hakkında yeniden görüşmeler sağlandı. Son olarak bize söyledikleri ‘Biz 2014 Haziran ayına kadar bu yolu yapacağız’. Şu an bize söylenen bu.  Biz de haziran ayına kadar umut ediyoruz ki yolu yaparlar. Tabi yine de konuyu takip ediyoruz." dedi.
 
“Kapıköy Sınır Kapısının İhtisas Gümrüğüne dönüşmesi için ilerleme kaydedildi”
Van’a yapılması planlanan İhtisas Gümrüğü konusunda da açıklamalarda bulunan Bilici, daha önce Van’a ihtisas gümrüğü açılması noktasında girişimlerde bulunduklarını belirterek, “Bu konuyu da Sayın Bakanımıza ve Başkanımıza iletmiştik. İhsas gümrüğü Van için cazibe kazandıracak bir gereksinimdir. Sınır kapısından gelecek ürün ve malzemelerin analizi için en yakın Gaziantep iline gitmeye gereksinim bırakmayacak bir öneme sahiptir. Bu konuda Saray Kapıköy Sınır Kapısının İhtisas Gümrüğüne dönüşmesi için Sayın Başbakanımızın özel ilgi ve alaka gösterdiğini ve şu an bürokratik bir ilerleme kaydedildiğini söyleyebilirim.” diye konuştu.   (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir