• DOLAR 32.598
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2404.927
  • ...
İHD 2013 hak ihlallerini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR – İnsani Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, ‘2013 Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı.
 
Basın açıklamasında İHD Genel Başkanı Av. Muharrem Erbey bir konuşma yaptı.
 
2013 yılında hak ihlalleri konusunda önceki yıllara nazaran önemli düşüşlerin yaşandığını belirten Erbey, “Kuşkusuz 2013 yılının başında silahlı çatışmalardan kaynaklı yaşamını yitiren 29 kişi dışında çatışmalardan kaynaklı yaşam hakkı ihlalinin olmaması önemli bir gelişmedir.” dedi.
 
Devletin Kürt sorununa, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye yaklaşımının halen çok geride olduğunu dile getiren Erbey, “Çatışmalar nedeniyle yaşam hakkı ihlalleri yaşanmasa da, güvenlik güçlerinin toplumsal olaylara müdahalesi ve halka yönelik saldırıları sonucu yaşam hakkı ihlalleri davam etmiştir. Nitekim Aralık ayı içerisinde Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yapılmak istenen bir toplumsal gösteride Reşit İşbilir, Veysel İşbilir ve Bemal Tokçu’nun polis kurşunlarıyla katledilmesi başta olmak üzere yıl içerisinde güvenlik güçleri tarafından veya faili meçhul cinayetler sonucu 28 kişi yaşamını yitirmiştir. Yine Türkiye’nin genelinde Gezi Parkı olaylarıyla birlikte 6 kişi polisin şiddeti sonucu yaşamını yitirmiştir.” diye konuştu.
 
Erbey, cezaevlerindeki hasta mahkûmlar ile ilgili de “Halen Türkiye cezaevlerinde 550’ye yakın ağır hasta mahpus bulunmaktadır. Cezaevinde tedavisi yapılamayacak derecede olan ölüm sınırında bulunan 163 hasta mahpus tahliye edilemeyerek, cezaevinde ölmeleri beklenmektedir. Cezaevlerinde ayrıca işkence ve kötü muamele, sevk ve sürgünler, tecrit ve izolasyon, fiziki koşullar gerekçe gösterilerek mahpusların çeşitli haklardan mahrum bırakılmaları gibi çok sayıda ihlal yaşanmaktadır.” ifadelerini kullandı. (Ömer Yasin Ergin/Hamza Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir