• DOLAR 32.576
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2431.492
  • ...
ÇİVİSİZ CAMİİ`nin şifreleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Samsun
Samsun’un Çarşamba ilçesinde tek çivi kullanılmadan yapılan Çivisiz Cami adıyla bilinen cami, yıkılmak üzere iken 2005’de restore edilerek yıkılmaktan kurtarıldı. Çivisiz Camii’nin kim tarafından yapıldığı belli değil. Caminin içindeki ahşap bir sütunda Hicri olarak caminin, 595 yılında yapıldığı yakın tarihlerde bulunmuş.

Çivisiz Camii’nin, gezici irşat ekibi yada Selçuklular tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Miladi olarak 1205 yılı civarında yapıldığı düşünülen Çivisiz Camii’nin ahşaplarından alınan örneklerin laboratuvarda incelenmesi sonucu binada yazılan hicri tarihin doğru olduğu sonucuna varılmış. Çivisiz Camii’nin hemen önünde garipler mezarlığı bulunuyor, ancak mezarlığın tarihi camiden daha yeni. Buradaki mezar taşlarında yapılan inceleme sonucu en eski kabrin 300 yıllık olduğu tespit edildi.

İLGİNÇ SEMBOLLER VAR

Çivisiz Camii, yağmura, sele, fırtına ve depreme karşı yıkılmadan ve çürümeden ayakta kalmasının yanı sıra yapım aşamasında binaya konan sembollerle de ilgi çekiyor. 3 bölümden oluşan tek katlı Çivisiz Camii’nin ön çatı kenarı yarım ay şeklinde yani hilal şeklinde yapılmış. Caminin sağ ya da sol kenarından bakıldığında hilal şeklindeki çatı hemen dikkati çekiyor. Bunun yanı sıra giriş kısmındaki ahşap sütunun dört tarafında, birbirine bitişik iki dairenin üzerinde gökyüzünü işaretleyen bir ok bulunuyor. Bunun da imanın insanı her iki dünyada da hür kılacağını gösterdiği belirtiliyor.

İMANIN 6 ŞARTINI TEMSİL EDEN DİREKLER

Giriş kısmından sonraki minber ve mihrabın bulunduğu alanda da imanın 6 şartını temsil eden 6 direk bulunuyor. Camin sağ ve sol tarafında da eni 15 santim, genişliği, 65 santim boyu da 15 metre olan ahşap tahtalar kullanılmış. Tahtaların sayısının 7 olmasının Fatiha Suresi’nin 7 ayetten oluşmasına binaen yapıldığı belirtiliyor.

DEPREME DAYANIKLI YAPILMIŞ

Bunun dışında kestane, dişbudak, karaağaç gibi ağaçlardan yapılan tahtaların çürümemesi için de ilgi çekici teknikler kullanılmış. Her bir ağacın kesilme mevsimi tespit edilerek o mevsimde kesildikten sonra ateşte fırınlanmış. Cami tabanı da ahşaptan yapılmış, tabanın çürümemesi için de havalandırma sistemi kurulmuş. Yine cami içindeki ahşap sütunlar yere, içerisinde deprem boşluğu bırakılarak yerleştirilmiş. Caminin tavanında çatıyı tutan sütun ise yeri ellerine sağa sola açmış bir insan gibi yerleştirilmiş. Bunun bir deprem sırasında sağa sola esnemeye karşı dengede durmayı kolaylaştırdığı belirtiliyor.

CAMİYE ZİYARETÇİ AKINI

Çivisiz Cami’nin imam hatipliğini 25 yıldır Hüseyin Özasma yapıyor. Özasma kendisinden önce caminin sadece Cuma namazlarına açık olduğunu belirtiyor. Cami’nin 2004 yılında başlayıp 2005 yılında tamamlanan restorasyonundan sonra her geçen gün artan bir ziyaretçi sayısının olduğunu belirtiyor. Serbest olarak gelenlerin yanı sıra Karadeniz Bölgesi’ne düzenlenen turlar da Çivisiz Cami’ye uğramadan geçmiyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir