• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
Ukrayna`da Hükümet Karşıtı Gösteriler Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KİEV - Göstericiler dün gece işgal ettikleri Adalet Bakanlığı binasını terk ederken, Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, olaylar sırasında bakanlığın çalışmalarının engellenmemesinin olumlu karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, bunun uzlaşma yolunun bulunmasında önemli bir unsur olduğu ifade edildi.

Arasında belediye binasının da bulunduğu bazı kamu kurumları ise halen işgal altında bulunuyor.

Bakan Kojara Avrupalı mevkidaşlarını bilgilendirdi.

Hükümet karşıtı gösteriler sürerken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kojara, Avrupalı mevkidaşlarını ülkesindeki son durum hakkında bilgilendirdi.

Kojara`nın, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski`ye Ukrayna`daki gelişmeler hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Kiev`e ziyaretler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle’nin, geçen hafta gerçekleştirdiği ziyaretin ardından temaslarda bulunmak üzere yeniden Kiev`e geleceği bildirildi.

Füle, geçen hafta krizden çıkış yolu aramak için, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet liderleriyle bir araya gelmişti.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton`ın da temaslarda bulunmak üzere yarın Kiev’e geleceği bildirilmişti.

Cumhurbaşkanı muhalefet liderleriyle biraraya geldi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ülkeyi sarsan krizden çıkış yolu için oluşturulan çalışma grubu ve parlamentodaki muhalefet liderleriyle bir araya geldi.

Yanukoviç`in danışmanı Bölgeler Partisi milletvekili Anna German da yaptığı açıklamada, parlamentoda düzenlenecek oturumda stratejik kararlar alınacağını söyledi.

Oturumda eski Devlet Başkanları Leonid Kravchuk, Leonid Kuchma ve Viktor Yuşenko`nun bulunacağı, 16 Ocak`ta alınan ve muhalefetin tepkisine neden olan kararların tekrar görüşüleceği ifade edildi.

Kent merkezindeki gösteriler

Bu arada, Kiev merkezindeki Kreşatik Caddesi, Bağımsızlık Meydanı ve Avrupa Meydanı`ndaki hükümet karşıtı gösterilere 2 bine yakın kişi katıldı.

Göstericiler bazı bölgelerde yüksekliği 5 metreyi bulan barikatlar kurarken, meydanlardaki çadırlarda yemek ve ısınmak için çeşitli tedbirler alındı.

Gözaltına alınan göstericilerin anneleri, polislerle göstericileri ayıran barikatların önüne gelerek çocuklarının serbest bırakması çağrısında bulunurken, Ukraynalı gazeteciler de ellerinde pankartlarla polislerden olaylarda kendilerine zarar vermemelerini talep etti.

Öte yandan Kırım Özerk Cumhuriyeti`nden Milletvekili Efim Fiks, yaklaşık 2 bin kadar göstericinin trenlerle Kiev`e gelerek burada destek mitingi düzenlemeyi planladığını bildirdi.

Hayatım tehlikede

Ukraynalı şarkıcı ve eski milletvekili Ruslana Ljiçko da yaptığı açıklamada iki gündür tehdit edildiğini ve hayatının tehlikede olduğunu söyledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir