• DOLAR 32.491
  • EURO 34.608
  • ALTIN 2473.491
  • ...
Görüşmelerde İlerleme Sağlanamadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CENEVRE - Suriye yönetiminin sabahki oturumda sunduğu 5 maddelik bildiriyi "süreç için tuzak" olarak değerlendiren ve reddeden muhalefet temsilcileri, bir an önce siyasi geçiş yönetimi müzakerelerine başlanması çağrısını yineledi.

Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyetinden Enes el-Abde, Esed, müzakerelerin zemininin 2012`de düzenlenen Cenevre-1 Konferansı`nda kabul edilen bildiri olması gerektiğini ancak rejimin bundan kaçmak için türlü taktiklere başvurduğunu söyledi.

Görüşmelere verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enes el-Abde, "Rejim, hala Cenevre-1’i konuşmaktan korkuyor" dedi. Suriye yönetiminin, Cenevre Bildirisi`nde öngörülen siyasi geçiş sürecini istemediğini kaydeden Abde, "Çünkü bu diktatörlüğün sonu anlamına gelecek. O yüzden esaslı görüşmelere geçmemek için direniyorlar, görüşmelerden kaçmaya çalışıyorlar" ifadesini kullandı.

Görüşmelerin geleceği

Öğleden sonra BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi`nin taraflarla ayrı ayrı görüşmeler yapacağını belirten Enes el-Abde, şunları kaydetti:

"BM Temsilcisi İbrahimi`ye şunu söyleyeceğiz: Rejim, Suriye`de siyasi geçiş sürecini gerçekten de istediği yönünde şu ana kadar hiçbir olumlu işaret vermedi. Eğer rejimin bu tutumu devam ederse vaktimizi boşa harcıyor olacağız. Bu müzakereleri yeniden rayına oturmak için bir şeyler yapılmalı."

Humus’ta son durum

SMDK üyesi Enes el-Abde, aylardır abluka altında tutulan Humus’taki son durumun sorulması üzerine, "Humus konusunda son haberler cesaret verici değil. Suriye rejimi, savaş suçlarından olan sistematik aç bırakma politikasını devam ettiriyor" diye konuştu.

Suriye yönetiminin dün El İbrahimi`ye ilettiği, Humus`ta dileyen kadın ve çocukların eski şehirden ayrılabilecekleri açıklamasının anımsatılması ve yardım konvoyunun kente gönderilmesi konusunda son gelişmelerin sorulması üzerine de El-Abde şu yanıtı verdi:

"Biliyorsunuz, Esad rejimi bir şey söyler ama uygulamada hep başkasını yapar. Siviller konusunu konuşmadan önce Humus`taki abluka kaldırılmalıdır. Şam`da hazır bekleyen yardım kamyonları Humus`a ulaştırılmalıdır. Halkın yemek temin etmesi, ilaç temin etmesine izin verilmelidir. Onun ardından siviller kendi kararlarını vermelidir. Ayrılmak istiyorlarsa Humus`tan ayrılırlar, istemiyorlarsa kalırlar."

BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi: İnsani konularda olumlu sonuç alamadık

Suriye muhalefeti ve rejim temsilcileri arasında BM arabuluculuğunda süren görüşmelerin dördüncü gününün tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen İbrahimi, aylardır abluka altında olan Humus’a yardım konusunda görüşmelerden şu ana kadar olumlu bir sonuç çıkmadığını söyledi.

“İnsani konularda yürüttüğümüz istişareler ne yazık ki fazla bir sonuç alamadık” diyen İbrahimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dün size söylemiştim. (Suriye’deki) yönetim ile Humus’un eski şehrindeki kadın ve çocukların buradan ayrılabilmeleri konusunda anlaşmıştık. Sanırım bunun nasıl olması gerektiğini konusunda hala danışmalar devam ediyor. Yönetimin de bunun gerçekleşmesini istediğini düşünüyorum. Ama bu kolay değil. Çünkü sniperlar ve daha birçok farklı problem var.”

Humus’a insani yardım götürmek üzere Şam’da hazır bekleyen yardım konvoyu konusunda da görüşmelerde bulunduklarını anımsatan İbrahimi, “Gıda ve diğer yardımları taşıyacak yardım konvoyunun Humus’a gidebilmesi konusunda da şu ana kadar alınmış bir karar yok” açıklamasını yaptı.

BM Temsilcisi, Suriye yönetimi ve muhaliflerden abluka altında olan bölgelerde sivillere yardım ulaştırılması konusunda daha fazla anlayış ve destek göstermesini beklediğini dile getirdi.

"Nasıl ilerleyeceğimiz konusunda karar alacağız"

İbrahimi, yarın Cenevre Bildirisi üzerinde görüşmelere geçip geçemeyeceklerini göreceklerini ifade etti.

"Tabii taraflar Cenevre Bildirisi’ni çok iyi biliyor" diyen İbrahimi, şunları belirtti:

"Onlarla birlikle bu bildirideki birçok unsuru tartışma konusunda nasıl ilerleyeceğimiz konusunda karar alacağız. Buradaki unsurlardan biri: şüphesiz tam yürütme yetkilerine sahip bir geçiş yönetiminin oluşumu ama tartışmaya geçiş yönetimiyle başlamayacağız. Bildiğiniz gibi belki de en karmaşık konu bu."

Suriye rejimi ile muhalefet arasında 2012’deki Cenevre-1 Konferansı’nda kabul edilen Cenevre Bildirisi üzerinde derin görüş ayrılıklarının bulunduğunun hatırlatılması üzerine BM Temsilcisi İbrahimi, şu karşılığı verdi:

"Biz gerçek Cenevre planını uygulamaya çaba gösteriyoruz. Bunun da amacı savaşı sona erdirmek ve Suriye halkının meşru talebi olan yeni bir Suriye’yi inşa etmek. Bunu yapmak kolay değil. Ülkedeki mevcut sorunların ne kadar karmaşık olduğunu biliyorsunuz. Ancak biz savaşı sona erdirmek ve yeni Suriye devletini kurmak istiyoruz."

Görüşmelerin geleceği

Bugüne kadar görüşmelerde insani konuları ele aldıklarını ancak ilerleme sağlayamadıklarını söyleyen İbrahimi, bununla birlikte görüşmelerin devam etmesi konusunda irade olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu kaydetti. İbrahimi, "Biliyorsunuz, daha önce de söylemiştim: hiçbir zaman bir mucize beklemiyorduk. Burada mucizelere yer yok ama devam edeceğiz ve ilerleme sağlayıp sağlayamayacağımızı göreceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Heyetlere medyayla görüşme uyarısı

Suriye muhalefeti ve rejim heyetlerinin medya ile görüşmelerinin doğal olduğunu ancak bunun "çok fazla" olduğunu gözlemlediğini söyleyen İbrahimi, heyetlerden medyaya yaptıkları açıklamalarda daha sorumlu olmalarını ve gizlilik ilkesine saygı göstermelerini talep ettiğini anlattı. İbrahimi, görüşmeler sırasında Suriye yönetiminden bir yetkilinin "din hakkında korkunç şeyler söylediği ve kendisinin bu kişiyi azarladığı" şeklindeki haberlerin doğru olmadığını, kendisinin de hiç kimseyi azarlamadığını kaydetti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir