• DOLAR 32.57
  • EURO 34.895
  • ALTIN 2432.329
  • ...
Bankaların hukuksuz uygulamaları sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların, hukuk tanımayan uygulamalara devam ettiğini söyledi.
 
Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bankadan kredi alan tüketicinin, aynı zamanda hayat sigortasına üye yapıldığını belirterek, şunları dile getirdi: “Birkaç ay sonra başka bankadan kredi alarak borcunu kapatmış. Tüketici borcunu kapattıktan 4-5 ay sonra sigortadan aranmış ve 897,23 TL borcu olduğu, bu borcun kapatılması istenmiş. Neye uğradığını şaşıran tüketici Bursa Tüketiciler Derneği`ne başvurmuş. Dernekten hukuki destek alan tüketici Ergin Varol, hakem heyetine başvuruda bulunmuştur. Osmangazi Kaymakamlığı 1. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı şikayeti gündemine alıp karara bağlamıştır. Hakem heyeti, bu konuda tüketiciyi haklı bulmuş ve tüketiciden istenen paranın iptaline karar vermiştir.”
 
Tüketicinin, kararın bir nüshasını sigortaya ve bir nüshasını da banka şubesine verdiğini kaydeden Yılmaz, “Banka, tüketici hakem heyetinin kararını tanımamış ve tüketiciden 897,23 TL’nin bankaya ödenmesini istemiştir.” dedi.
 
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun`un 22. maddesinin 5. fıkrasına göre, 2013 yılı için tüketici sorunları hakem heyetlerinin bin 191,57 TL’ye kadar verdiği kararların bağlayıcı olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: “Bu kararlar, İcra ve İflas Kanunu`nun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir, demektedir. Banka açıkça tüketici hukukunu tanımamıştır. Tüketiciyi aylardır mağdur etmektedir. Tüketici, Merkez Bankası`na başvurarak kara listeden çıkarılmasını talep edecek ve banka hakkında ayrıca itibarını zedelediği için dava açacaktır. Bir müddet sonra tüketici bankadan ihtiyaç kredisi kullanmak istiyor. Banka tüketiciye kredi vermiyor. Tüketici borç nedeniyle takibe alındığı için başka bankalardan da kredi alamıyor. Diğer bankalar da bu kredi borcu nedeniyle kendisine vermiyorlar. Banka tarafından borçlu olduğu Merkez Bankası`na bildirilen tüketici adı şu an kara listede yer almıştır. Genelde bankaların bu tür hukuksuz uygulamaları devam etmektedir.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir