• DOLAR 32.332
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2284.813
  • ...
Meme kanserine dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Meme kanseri ile ilgili olarak bilgilendirme de bulunan Cizre Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Taş, Eğitim Hemşiresi Ayfer Meşe ve Kalite Hemşiresi Fırat Cağırcı, meme kanseri hakkında risk grubunda bulanan her kadının dikkat etmesi gereken hususlara işaret ettiler.

 

İl olarak seminerde konuşan Genel Cerrahi Doktoru Op. Dr. İlhan Taş, 20-30 yaş arası kadınların 3 yılda bir, 30 yaş üzeri kadınların ise yılda bir kere genel cerrahi uzmanına muayene olması gerektiğinin altını çizdi.

 

 8 kadından biri risk altında

Meme kanserinin tarihinin insanlık tarihi ile başladığını söyleyen Dr. İlhan Taş, geçmişte bu hastalığa daha az rastlandığı bir kadında da bu hastalık ortaya çıktığı zaman, “O kişinin ölecek” şeklinde kabul edildiğini ifade ederek, “Çünkü o zaman ki imkânlar kısıtlıydı. Tedaviye yönelik araştırma ve çalışmalar bin 800'lü yılların sonlarında Londra'da başladı. Dünyada kadınlarda görülen en sık kanser türü meme kanseridir. Amerikalı bilim adamları yaptıkları çalışmalar sonucunda 8 kadından birinin meme kanseri olacağı kanısına ulaşmışlar. Meme kanseri kadınlarda en sık ölüme neden olan kanser türleri arasında ikinci sırada yer alıyor." dedi.

 

Meme kanserinde risk faktörleri

Meme kanserindeki riskler hakkında bilgi veren Op. Dr. İlhan Taş, Meme kanserinin hormonal ve hormonal olmayan nedenlerinin olduğunu belirterek, “Genele baktığımızda çoğunluğunda bu risk faktörlerini görmeyiz. Hormonal sebepler arasında menopoza geç girmek de bulunuyor. Ayrıca doğum yapmış olmak vücudumuzu meme kanserine karşı koruyor. 35 yaşın üzerinde doğum yapmak risk faktörü oluşturuyor. Menopozdan sonra alınan aşırı kilolar da meme kanserine neden olabiliyor. Hormonal olmayan sebepler arasında, radyasyon ve göğüs bölgesine ışın tedavisi almak da meme kanserine yol açabiliyor. Aşırı alkol tüketimi ve genetik nedenler de meme kanserinin faktörleri arasında. Ayrıca, kadın rahim kanseri olduysa yine bunlarla bağlantılı olarak o kişide meme kanseri daha fazla görülebiliyor." diye konuştu.

 

Meme kanserinde teşhis muayene ile başlar

Meme kanserinin belirtilerini de anlatan Doktor Taş şunları söyledi: "Kadınların en çok fark ettiği belirtiler arasında ele gelen sertlik var. Meme cildinde yara ve kızarıklık da meme kanseri belirtisi olabilir. Memede hiçbir şikâyetiniz yoktur ama kol altında yara olabilir. Bu da meme kanseri ile alakalı olabilir. Meme kanseri en çok kol altındaki lenf benzerlerine yayılır. Meme kanserinde teşhisin önce muayene ile başlar. Muayeneyi önce kadınların kendilerinin yapması gerekiyor. 20-30 yaş arası kadınların 3 yılda bir, 30 yaş üzeri kadınların ise yılda bir kere genel cerrahi uzmanına muayene olması gerekiyor.”  (Abit Dündar –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir