• DOLAR 32.516
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2435.327
  • ...
"SSPE hastaları ayrı ünite ve sıra önceliği istiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-  Kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkan Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalananların dramları bitmiyor.

 

Şanlıurfa merkezde ikamet eden İsa Çetinkaya SSPE hastalığına yakalanmış çocuğunun iyileşmesi için yıllardır mücadele verdiğini belirti.

 

“Hastamıza bakmak için 4 kişi evde kalmak zorunda kalıyoruz”
SSPE hastalığına yakalanmış tüm çocukların kendi çocuğu gibi gördüğünü söyleyen Çetinkaya “ Tarım işçiliği yapmak zorunda olan bir aileyiz. Kendi geçimimizi sağlamak için çalışmak zorundayız. Fakat çocuğum hasta olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. Biz çocuğumuza bakmak için 4 kişi evde kalmak zorunda kalıyoruz” dedi.

 

“SSPE hastaları için sıra önceliği ve ayrı ünite istiyoruz”
Çocuk Hastanesinde yaşlılar, engelliler için tanınan önceliğin SSPE hastaları için tanınmadığını dile getiren Çetinkaya, “Bu durum bize daha da acı veriyor. Bazen saatlerce koridorlarda bekliyoruz. Ayrıca bu hastalar için ayrı bir ünite ya da oda yok. Bazı sağlık çalışanları da ‘Bu zaten ölecek neden getirdiniz’ diyor. Böyle dışlanmamız bizim psikolojimizi bozuyor. Yetkililerin bize sahip çıkmasını istiyoruz” diyerek hastanede yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.

 

“SSPE hastaları için hastaneye talimat göndereceğiz”
SSPE hastalarının diğer öncelikli hastalar gibi haklara sahip olmasının önemli bir konu olduğunu söyleyen Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Turhan Sulhan, SSPE hastalarının öncelikli haklara sahip olması için hastane yönetimine talimat göndereceklerini ifade etti.

 

“SSPE hastalarının dışlanmasını kesinlikle kabul etmiyoruz”
Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Sulhan, farkına sorunların diğer hastalar içinde çözüm olacağını belirterek şöyle konuştu: “ Bu tür hastaların hastalıklarının süreçleri, evde bakımları, tedavileri, rehabilitasyonları açısından Allah yardımcıları olsun.  Çok zor hem aile açısından hem de sağlık çalışanları açısından zordur” ifadelerine yer verdi.

 

Bu hastalar için kimi personellin ‘Zaten ölecekler ne diye getirdiniz?’ gibi iddialara ise  Sulhan, böyle bir davranışı kesinlikle kabul etmediklerini, eğer bir personel bu hastalar için böyle bir şey söylemiş ise personel adına hastanın ailesinden özür dilediğini söyledi.

 

"Çocuk Hastanesiyle görüşeceğiz gerekeni yapmaya çalışacağız”
Çocuk hastanesinde SSPE hastalarına ayrılmış bir yer olmadığını hatırlatmamız üzerine Sulhan “ Şimdi bunu Çocuk Hastanemizle görüşürüz. Bildiğim kadar bunlar Çocuk Hastanesinde hizmet görüyorlar. Çocuk hastanesinde kemoterapi, önkolooji bunlarla ilgili tedavi gören hastalar da var bunlar için de bir çalışmamız var. Fiziki mekân açısından bunları görüşüp değerlendiririz. Bu iş için arkadaşlarımızla beraber imkân olursa ayrı bir yer yapmak isteriz. Zaten bu konuda bir projemiz var. Bunu hayata geçirebilirsek o hastaları bu hastalıktan tamamen kurtarabiliriz” ifadelerini kaydetti. (Osman Gülebak/Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir