• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
BM`nin Somali`de yardım skandalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mogadişu`daki depo sorumlusu, yardımların 3 aydır bekletildiğini ancak dağıtım için BM`den bir türlü emir gelmediğini söyledi. BM`nin insanların çığlığına kulaklarını tıkaması, Yeryüzü Doktorları Derneği adına 600 bin Somalili`nin sığındığı Kenya`daki kamplarda inceleme yapan Dr. Süleyman Gündüz tarafından rapor haline getirildi. BM`nin yardımlarını düzenli dağıtmadığını söyleyen Gündüz, "Kampta dahi insanlar 2 gün boyunca aç kalabiliyor" dedi

Açlık nedeniyle milyonlarca insanın ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, binlerce bebeğin ise yaşamını yitirdiği Somali`de Birleşmiş Milletler`in (BM) nasıl vurdumduymaz davrandıkları ortaya çıktı. BM`nin Somali`nin başkenti Mogadişu`da bulunan erzak deposundaki binlerce ton gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmadığı belirlendi. Kıtlıkla ve açlıkla mücadele veren Afrika boynuzuna gereken hassasiyeti göstermeyen Avrupalı devletlerin tutumuyla BM`nin tutumu birbiriyle örtüşen görüntüler sergiledi. BM`nin Mogadişu`da bulunan depo sorumlusu Mogadişu`ya gelen yardımların 3 aydır depoda bekletildiğini ve BM`den yardımları dağıtmak için emir beklediklerini söyledi. Depodaki gıda malzemelerinin görüntüsünü yayınlayan bir Danimarka televizyonu, malzemelerin adeta çürümeye terkedildiğini ve miktarının binlerce ton olduğunu belirtti.

BM İNİSİYATİFİ KAYBETTİ

Şu an Mogadişu`da olan İHH Afrika soruymlusu Murat Uyar, Yeni Şafak`a yaptığı açıklamada BM`nin başkent Mogadişu ve çevresinde hiçbir gıda dağıtım vesağlıkfaaliyeti yürütmediğini belirtti. Yeryüzü DoktorlarıTürkiyeşubesi ise Mart - Ağustos incelemelerine ilişkin taslak raporunu Yeni Şafak`la paylaştı. Dadaab, Dagahaley, Ifo, Hagadere gibi bölgelerdeki mülteci kapmalarına ilişkin tespitlerin yer aldığı taslak raporda, Somalililerin sığındığı Kenya`daki Dadaab kampında salgınhastalıktehdidinin had safhada olduğu tespiti yeralıyor. Kamplardaki beslenme yetersizliğinin enfeksiyonlara bağlı diyare, malnutrisyona sebep olduğu belirtilen raporda, "Solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere 5 yaş altı çocuklarda en önemli ölüm sebebi alt solunum yolu enfeksiyonu. Yetersiz beslenme ve bağlı hastalıklardan dolayı binlerce çocuk yaşamını yitiriyor" ifadeleri yer alıyor. Raporun en çarpıcı detayları ise BM ile ilgili detaylar... Rapora göre BM, bölgede inisiyatifi kaybediyor.

KORKUTAN İTİRAF

Yeryüzü Doktorları Derneği Dr. Süleyman Gündüz, geçtiğimiz günlerde bölgeye giderek 600 bin Somalili`nin sığındığı Kenya`daki kamplarda inceleme yaptı. Dr. Gündüz buradaki gözlemlerini bir rapor haline getirildi. Yardımların düzenli olarak dağıtılmadığını söyleyen Gündüz, "Kenya`da da tıpkı Mogadişu`daki gibi BM`nin yardımlarının dağıtılma sorunu var. İnsanlar bu nedenle kamplarda dahi 2 gün boyunca aç kalabiliyor" dedi. Yeryüzü Doktorları`nın taslak raporuna göre, dünyanın her noktasından yardım yapılmasına rağmen BM kendi çaresizliğini de itiraf ediyor. Raporda BM yetkililerinin bölgede olup bitenler karşısında etkisiz kaldıkları ifade edilirken, "Barınacak yere, yiyecek yemeğe, hastalandığında ilaca ihtiyacı var. Birleşmiş Milletlerkampın ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. Bm yetklileri bu durumu itiraf etti. Yardımlar düzenli olarak dağıtılamıyor. Bazı ihtiyaç sahipleri düzensiz dağıtılan yardımlar nedeniyle kampta dahi 2 gün boyunca aç kalabiliyor" tespitine yer veriliyor.

YENİ ŞAFAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir