• DOLAR 32.552
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2427.63
  • ...

KONYA-Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yaptığı toplantıda faizleri yükseltmeme kararı Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından olumlu karşılandı.

 

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,“Son dönemde ekonomimizde kur artışı dolayısıyla Merkez Bankası’nın faiz artırmasına yönelik yurt içinden ve yurt dışından baskı gelmekteydi. İş âlemi temsilcileri olarak faiz artırımına karşı duruşumuzu bu dönemde de sürdürdük. Faiz artırımının Türkiye’nin büyüme hedefinde risk oluşturacağını ifade etmiştik. Son dönemde kur fiyatlarındaki artışa karşı faiz artırımı geçici bir çözüm oluşturacaktı ve reel sektörümüzde kalıcı sorunlar bırakacaktı. Yüksek faiz Türkiye’yi ithalata dayalı bir büyümeye yönlendirecektir. Faiz artırımı, üretim ve yatırıma darbe vuracaktır. Bu da işsizlik ve cari açık sorunumuzun artmasına sebep olacaktır.”

 

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk konuşmasının devamında,”2013 yılının ikinci yarısından itibaren siyasi ve ekonomik gelişmelerle Türkiye üzerinde faiz baskısı oluşturulmaya çalışılmış, ekonomimizin kırılgan noktaları ön plana çıkarılarak Merkez Bankası üzerinde baskı kurulmak istenmiştir. Son alınan kararla faiz lobisinin baskılarına boyun eğmediğimiz ve ekonomimize güvendiğimiz görülmüştür. Bu dönemde dikkat etmemiz gereken konu kurlardaki dalgalanmanın bir müddet daha devam etmesidir. Şeklinde konuştu.”  Dedi.

 

“İşadamlarımıza her zamanki uyarımızı tekrarlıyoruz; döviz kurundaki sert hareketlere göre pozisyon belirlenmesin.” diyen Öztürk daha sonra , ”Bu dönemin en az hasarla atlatılabilmesi için Merkez Bankası’ndan TL’nin değer kaybına karşın etkin mücadele bekliyoruz. Merkez Bankası, döviz artışı sonrası anlık çözüm yerine öngörüleriyle daha sağlam politikalar üretmelidir. Kurlara müdahalede yaşanılan gecikmeler psikolojik olarak da piyasaları tedirgin etmektedir. Oluşan belirsizlik ve güvensizlik ortamının sürmesi ile döviz fiyatlarının artması halinde yüklü dış borcu olan özel sektörün ciddi zarar göreceği açıktır. İfadelerine yer verdi.

 

2014 yılının özellikle ilk yarısının Türkiye ekonomisi ve reel sektör açısından zor ve tedbirli olunması gereken bir dönem olacağını belirten Öztürk son olarak,  Merkez Bankası’nın elini taşın altına sokması gerektiğini kaydetti. (İlyas Yavuz-İsmail Yılmaz-İLKHA)