• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...

VAN- Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Kapıköy Gümrük Kapısı ve Sınır ticareti  değerlendirme toplantısı yapıldı. Kapıköy Gümrük Kapısı ve sınır ticaretinde yaşanan sıkıntıların değerlendirildiği toplantı Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda tüccarların sorunları dinlendi ve sorunların çözümü noktasında öneriler sunuldu.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, Van Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Kapıköy Gümrük Müdürü Celalettin Demirdelen, ilgili kurum temsilcileri ve üyeler katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, halkın Kapıköy Sınır Kapısını ticaret bölgesi olarak kullanması gerektiğini söyledi.

 

Takva’nın değindiği konuların, katışımcılar tarafından  büyük destek gördüğü konuşmasında, “İran pazarı olmadan ülke ve bölgenin yerel kalkınma sağlaması mümkün değildir. Ticaretin iyi gelişebilmesi ve bölgenin sorunlarının çözülmesi için sınır ticaretinin açılması gerekiyor.  Ülkemizin batıyla rekabet etme olanağı yok. Güvenlik gerekçesi ile olaylara bakarsak hiçbir şey yapamayız. 100 kilometre ötede bir zenginlik var ve biz bu zenginliğe ulaşamıyoruz. Ayrıca ekonomiye yön veren istihdam sağlayan tüccarımıza, sanayicimize ve esnafımıza gereken değer verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

 

Van Vali Yardımcısı İbrahim Özkan sorunların dile getirilip, bu sorunlarla mücadele edildiği sürece çözüleceğini dile getirerek,  “Sınır kapısı modernizasyonu yapıldı mı, sorunlar çözülecektir. Hatta sınır kapısında oluşacak kuyruk, Van’a kadar uzayacaktır. Biz de bu sorunların çözümü noktasında elimizden geleni yapacağız.” dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, sınır ticaretine büyük önem verdiklerini ve bu konuda ellerinden gelen yardımı sunacaklarını belirtti.

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can ise konuşmasında, bu toplantıların çok etkili olacağını  belirterek,  “Van’ın önemli sorunlarından birinin konuşulduğu bu toplantıda siyasetçilerimizin de bulunması gerekiyordu. Siyasi bürokratların da bu konuda elini taşın altına koyması lazım.  Zaten bizdeki en büyük sıkıntı iletişim eksikliğidir. Doğru iletişim yolunu seçersek sorunlarımızı çok kısa sürede çözeriz. Bu sorunu raporlaştırıp ilgili makamlara ulaştıralım. Sorunlarımızın çözümüne yönelik önemli adımlar atmalıyız. Koordineli bir şekilde tek ses olarak hareket edelim” dedi. 

 

Sorunlarını dile getiren tüccarlar ise Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılışına büyük bir heyecanla gittiklerini belirterek,  “Ama açılıştan sonra umduklarımızı bulamadık. İran ile ticaret yapmamız gerekiyor ama yaptığımız ticarette zarar ediyoruz. Bin liralık ticaret yapıyor, ancak 3 bin liralık masraf ediyor ya da ceza yiyoruz. Sorunlarımıza bir çözüm bulunmalıdır. Esendere Sınır Kapısı’nda mevcut düzenlemeler bizde  de geçerli olmalı. Fiziksel eksiklikler giderilmelidir. İhtiyaçların karşılanması durumunda Kapıköy Sınır Kapısı çok iyi bir ortama kavuşacaktır.” ifadelerini kullandılar.

 

Toplantı sonunda konuşan Başkan Takva sorunu bir rapor haline getirip ilgili makamlara ulaştıracaklarını, sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar atacaklarını sözlerine ekledi. (Murat Dalgın-İLKHA)