• DOLAR 32.576
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2433.895
  • ...
Sanayici ve İşadamları DÜBTAM'ı gezdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR –  Sanayici ve işadamları Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), TÜBİTAK ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla içerisinde 28 laboratuvarın bulunduğu Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (DÜBTAM) gezdi.


Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar ile Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal DÜBTAM’ı ziyaret ederek bazı incelemelerde bulundu.


DÜBTAM toplantı salonunda bir konuşma yapan DİSİAD Başkanı Burç Baysal, “Cumhuriyetin eski Üniversitelerinden bir tanesi Diyarbakır’da ama maalesef ne iş dünyası nede akademik çevremiz kent açısından doğru düzlemler gerçekleştirebilecek sonuçları ortaya koyamadılar. İnanıyorum ki ilerleyen zamanlarda bu eksikliklerimizi hep beraber kent adına yapılması gerekenleri gerek akademik çevre gerekse iş dünyası yürütecektir.” Şeklinde konuştu.

 

“Bölgedekilerin birçoğunu İstanbul’a çöp toplamaya gönderiyoruz”
Kalkınma olmadığından dolayı bölgedekilerin birçoğunu İstanbul’a çöp toplamaya gönderdiklerini söyleyen Baysal, “Çünkü biz yarım milyona yakın çocuk nüfusu içinde barındıran bir topluluğuz ve bunların yüksek çoğunluğu çocukluklarını yaşayamadığı bir ortam da yetişmiş durumda. Bunların birçoğunu İstanbul’a çöplerini toplamaya gönderiyoruz. Birçoğunu da fındık işçisi diye gönderiyoruz. İstanbul’un çöplerini toplasın diye gönderdiğimiz o küçük bedenler normal yaşıtları gibi gerçek anlamda sıcak yuvalarında, eğitim kurumlarında ve oyun bahçelerinde olmaları gerekirdi. Eğer biz gerçek anlamda kalkınmayı becerebilirsek ve bunların ebeveynlerine iş ortamları sağlayabilirsek gerçekten bu anlamda kendi kendimize hizmet ettiğimizi o zaman ortaya koymuş oluruz.” ifadelerini kullandı.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun ise, “Dünyanın her tarafında rakiplerimiz var onun için fark yaratmamız lazım. Fark yaratmamız içinde bu ARGE önemlidir. ARGE çok pahalı bir iş çünkü bu laboratuvarlar için 15 milyon TL’lik bir kaynak harcanmış bundan sonra da harcanacak. Şu ana kadar biz para harcadık dolayısıyla bu ARGE’yi kullanıp para kazanmamız lazım.” dedi.

 

“Diyarbakır’da 60 ülkeye 2 yüz 30 milyon dolarlık ihraca yapıldı”
Diyarbakır’da sanayi yok denmesine rağmen 230 milyon dolarlık ihracatın 60 ülkeye yapıldığı söyleyen DTSO Başkanı Ahmet Sayar, “Avrupa çalışacak insan bulamazken bugün Diyarbakır da yanılmıyorsam sadece milli eğitim de öğrenci pozisyonunda yaklaşık 5 yüz bin gencimiz var. Bu bir taraftan avantaj olduğu gibi bir taraftan da dezavantaj yaratabilir. Avantaj olursa biz bu gençlerimizi birer girişimci nitelikli birer elemen olarak yetiştirebilirsek bizim için çok büyük bir avantaj olacak. Biz DTSO olarak kentteki alt yapı olarak üyelerimize yeni pazarlar bulma gibi konular dışında nitelikli bireyler yetiştirme girişimci sayımızı artırma ve kurumlar arası işbirliğini artırmaya yönelik çalışma yürütüyoruz. Yaklaşık sekiz ayda 7 yüze yakın aracı olduğumuz meslek edinme kursu başlattık. Yine 7 aylık süre zarfında 2 yüz 35 girişimcimize girişimcilik sertifikası kazandırdık.  Yaptığımız kurslarla beraber 7 yüz 50 kişilik bir kurs daha açtık. Bugün işsizlik oranın yüksek olduğundan bahsediyoruz bir yandan da sanayicilerimiz nitelikli elemen bulmada zorluk çekiyor birbiriyle tezat bir durum söz konusu.” İfadelerini kaydetti.

 

Konuşmaların ardından DÜBTAM’da bulunan laboratuarları gezen işadamları uzmanlar tarafından bilgilendirildi. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir