• DOLAR 32.57
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.3
  • ...
B.Ü'de yeni bir merkez kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Üniversitesinde Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Araştırma Merkezi’nin yönetmeliği 19 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, kurulan merkezin bölgede önemli bir ihtiyacı karşılayacağını vurguladı.

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde fıstık, badem, ceviz, fındık ve kestane gibi sert kabuklu meyve yetiştiriciliğini teşvik etmek, doğal florayı canlandırmak, bu yörelerde yetişen çeşit ve tiplerin korunmasını sağlamak, yerli çeşit ve tiplerimizin üstün özellikleri ile yüksek verim ve kalitedeki yabancı çeşitleri hibritlemek, yeni çoğaltma tekniklerini uygulamalı olarak yöre üreticisine öğretmek ve ilgi alanındaki bölgelere anaç kalem ve aşılı fidan temininde yardımcı olması amaçlanıyor.

 

Merkezin faaliyet alanları ise şöyle: “Çalışma alanındaki bölgelerde mevcut sert kabuklu meyve türleri envanterini çıkartmak. Sert kabuklu meyvelerin modern yetiştirme prensiplerinin yetiştiricilere tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına yardımcı olmak. Sert kabuklu meyvelerin ıslahı ve yetiştiriciliği konularında araştırma ve uygulama projeleri hazırlamak, yürütmek ve ilgili kuruluşlarca yürütülen projelere katılmak. Türkiye’deki yerli ve yabancı çeşitler ile selekte edilmiş tipleri içeren plantasyonlar tesis etmek. Yetiştiricilerin sert kabuklu meyveler konusunda karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olacak araştırmalar yapmak.” (Yasir Oğuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir