• DOLAR 32.565
  • EURO 35.02
  • ALTIN 2423.292
  • ...
Şırnak'ta 61 bin kişiye çocuk felcine karşı aşı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Suriye’deki savaş ve imkânsızlıklar ortamında çocuk felci hastalığının görülmeye başladığı uyarısının ardından Sağlık Bakanlığı, Suriye sınırında bulunan illerde araştırma yaptırdı.

 

Sınırdaki 7 ilde bulunan Suriyeli çocukların tespiti yapılarak “Çocuk felci aşı günleri” kampanyası ile Kasım ve Aralık ayı 2013’te genel bir aşı seferberliği başlattı.

 

Kampanya çerçevesinde Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Adana ve Şırnak’taki çoğu 5 yaş altında bulunan yüz binlerce çocuk aşılandı. Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan kampanya kapsamında Şırnak genelinde yaklaşık 61 bin kişiye aşı yapıldı.

 

Suriye sınırının sıfır noktasında kalan Şırnak’ın Cizre ilçesi de aynı tehlikesiyle karşı karşıya kalan çocuklara Kasım ve Aralık ayı 2013’ta 18 bin 300 kişiye aşı yapıldı.

 

Konu hakkında bilgi veren Cizre İlçe Sağlık Müdürü İsmet Rebar Kadandır, “Suriye’de görülen çocuk felci vakaları nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) ve Sağlık Bakanlığımızın ortak talimatıyla Suriye sınır hattındaki illerde ve Suriyelilerin kaldığı mülteci kamplarının bulunduğu illerde Kasım ve Aralık ayı 2013 tarihinde 2 doz halinde Oral Polia Aşı kampanyası ilimizde de başlatılmıştı. Cizre ilçemizde de Toplum Sağlığı Merkezi tarafından koordine edilen kampanya da 0-59 ay aralığında olan çocuklarda 17 bin 300 kişiye 2 doz aşı yapıldı. 60 ay ve üzerilere de bin çocuğa aşı yapıldı. Çocuk felci fekal-oral yolla bulaşan oral bir hastalıktır. Genellikle belirtisiz olmakla beraber ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, boğaz ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerde ortaya çıkar.” diye konuştu.

 

Bu hastalığın kesin tedavisi olmadığını söyleyen Müdür İsmet Rebar Kadandır şunları söyledi: “Ömür boyu kalıcı engelliğe neden olabilmektedir. Ancak aşı yapıldığı takdirde aşılan insanların hemen hepsi hastalıktan korunmaktadır. Oral Polia Aşısı 6 ay ile 18 ay çocuklara rutin olarak yapılmaktadır. Aşı hastalıktan korunmaktaki en etkili yöntemlerden biridir. Halkımızın çocuklarını aşılatmak için bağlı oldukları aile hekimlerine başvurabilirler.” (Abit Dündar –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir