• DOLAR 32.475
  • EURO 34.568
  • ALTIN 2477.38
  • ...

VAN- Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak, özel bir televizyon kanalında yayınlanan “Konuşan Ekonomi” programında, tarım ve hayvancılıkta yaşanan son gelişmeler, canlı hayvan borsası, bal ve ceviz yetiştiriciliği ile barış sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu.

 

Başkan Toprak, deprem sonrası travmayı atlatan bir il olarak 6.bölge teşvik ve desteklerinin cezbettiği işadamlarını Van’a yatırım yapmaya davet etti.


Hakkâri’nin faaliyet alanına dâhil edilmesiyle Yüksekova’da temsilcilik açma çalışmalarından barış sürecine birçok konuya değinen Başkan Toprak, üniversite başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaptıklarını söyledi.


Faaliyet alanlarının ve iş kolları olan tarımsal sorunlarla ilgili olarak da deprem esnasında en iyi çalışmayı Tarım Bakanlığının yaptığını ifade eden Toprak, “ Deprem esnasında kurulan çadır hayvan barınaklarımızla hayvan varlığımızın korunmasına büyük bir katkı sunuldu. 2013 yılında küçükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'nin en zengin ili Van oldu, şayet depremde bu tedbir alınmamış olsaydı bugün hayvan bulmakta ciddi sıkıntılarımız olabilirdi. Bu destek bile son derece önemliydi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2011 depreminin ardından zor durumda kalan üreticilere büyükbaş hayvan başına 400 TL, küçükbaş hayvan başına ise 60 TL değerinde yem yardımında bulundu. Bölgemiz hayvancılık bölgesi. Üreticimize devletin desteği zaten vardı ve depremden sonra da devam etti ve aynı zamanda Et Balık Kurumu da kesime devam etti. Bunlar bizim en büyük avantajımız oldu o zor dönemlerde.” Dedi.

 

Göçlerle birlikte şehirlere gelmek zorunda kalanların hayvanlarını yok pahasına ellerinden çıkarınca Van ve çevresinde hayvancılığın da bitme noktasına geldiğini sözlerine ekleyen Toprak, “ Van’ da 2011 yılı itibariyle tarımsal üretim değeri yaklaşık 2,07 milyar TL olup, bunun ortalama yüzde 80’i canlı hayvan değeri, yüzde 13’ü hayvansal ürünlerin değeri ve yüzde 7’si de bitkisel üretim değerine ait olması bölgenin tarımsal yapısı içinde hayvancılığın önemini göstermektedir. İlimizde hayvancılığın toplam tarımsal üretim içindeki payı oldukça yüksektir.
Van ili hayvan varlığına baktığımız zaman; kültür, kültür melezi ve yerli olmak üzere toplam 197.774 sığırımız var. Bunun yanı sıra 275 manda, 2.101.382 koyun, 203.143 kıl keçisi bulunmakta. Bu rakamlar bize ilimiz açısından küçükbaş hayvancılığın ne denli önemli bir değere sahip olduğunu gösteriyor.2012 itibariyle büyükbaş hayvanda 3.053 ton, küçükbaş hayvanda 427 ton et üretimi kapasitemiz var. Küçükbaş hayvan kapasitesi bakımından Van ilimiz birinci sıradaki yerini koruyor.” İfadelerine yer verdi.

 

Van'da hayvan borsası kurulması halinde bölgedeki canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvan piyasasının canlanacağını bunun da üretime pozitif yansıyacağını düşündüğünü sözlerine ekleyen Toprak, üreticinin beslediği hayvanın fiyatını belirlediğini söyleyerek, “Ama bakıyorsunuz ülkenin batısındaki 3- 5 tane büyük firma belirliyor. Van'da Canlı Hayvan Borsası kurulması halinde fiyatları üreteci belirleyecek. Kırmızı et ve süt üreticilerinin yıllardır yaşadığı ücret problemi önemli ölçüde çözülebilecek. Bunun yanı sıra bölgedeki süt üreticileri de sütlerini kurmayı hedeflediğimiz hayvan borsasına getirdiğinde bunun piyasaya kazandırılması noktasında önemli çalışmalar yapmayı düşünüyoruz.” Diye devam etti.


Toprak açıklamasının devamında, Van ili Merkez ilçe-Edremit-Erciş-Muradiye-Gevaş Alt Bölgesi 245 günlük yetiştirme periyoduna sahip süreyle ürün yetiştirme açısından ilde en iyi koşula sahip Alt Bölge olduğuna işaret etti.


Bölgede yer alan bazı il ve ilçelerin ceviz üretiminde ön plana çıktığını da belirten Toprak, “Van, bu illerin başında gelmektedir. Bahçesaray ve Çatak, Gevaş dolaylarında kaliteli ceviz yetişmekte fakat ekonomik girdisi sağlanamamaktadır. Üretimi gerçekleştirilen meyvelerde bugün kabuk kalınlığı, meyve iç oranı, iç verimi, yağlılık oranı, büzüşme oranı, iç çürüme oranı ve iç rengi gibi temel kalite özelliklerinde bir standardizasyon bulunmamaktadır.” ifadelerini kaydetti. (Murat Dalgın-İLKHA)