• DOLAR 32.531
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2435.09
  • ...
Tesettür Başa Taç İmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah`a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin, umduğunuza nail olasınız" (en-Nûr, 24/31) Şüphesiz Allah doğruyu söylemiştir.


Sözlük anlamı: Tesettür: örtünme, setr etme. İslam dininde günlük hayatta ve özellikle de ibadetlerin ifasında erkek ve kadın belli yerlerini kesinlikle örtme durumu, gizleme saklanma bir olayın üstünü kapatma manasına gelir. Terim anlamı ise Allahu Teala’nın sakınmamızı istediği her türlü şekilden korunma ve saklanmadır.
Allah-u Teala kadınlara ve erkeklere kendilerini haramdan korumalarını emretmiştir. Bu sadece giyinmek ve kuşanmak ile ilgili değildir.
Kendilerini haram lokma ve haram işlerden sakınmaları ile ilgilidir.
Hicab etmek insanoğlunun ana rahminde ki haline benzer kendilerini tertemiz bir dünyada hissetmelerini sağlar çünkü insanoğlu çok çabuk aldanan ve çok çabuk savrulan bir varlıktır. Aklını her şeyden üstün tutar nefsinin kölesi olur.
Zira hatalar sürekli bu gafletten kaynaklanır.
İşte Allah bu yüzden hicab etmeyi emretmiştir.

 

Yukarıda ki ayette Allah c.c. tesettürü emretmiş kendimizi ailemizi çocuklarımızı akrabalarımızı tesettüre bürünmeye teşvik etmemizi emretmiştir. Tesettürün farz olduğunu belirtmiş ve tesettürü anlatmıştır.
Şu dünya dedikleri günah çukurunda hicabı giyinmeye kendini dünyevi arzulardan soyutlama sadece Allah`ın veli kullarına has bir özellik değildir. Gerçek mü`min olan her insan bu şekilde kendini korumaya alabilir. Çünkü Allah insanoğluna hertürlü kolaylığı ve yardımı sağlamış hiçbir bahane bırakmamıştır. Yani insanoğlu sorumluluk duygusundan kaçamaz ve sıyrılamaz.
Her ne kadar şartlar elverişli olmasada bazı insanlar kötü gözle baksalarda biz hicabımızdan vazgeçmemeli daha sıkı sarılmalıyız. Tahrik ve tacizler insanoğlunu sorumlu olduğu şeylerden vazgeçirmemeli kendilerini sağlam iradeleri ile korumaya almalarını sağlamalıdır.
Bununla birlikte tesettür sadece kadınlar için değil; Allah`u teala ne diyor ayeti kerimede “Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar” demek ki kadınlar gözlerini de ve baktıkları yerleri de yukarıda ki ayete riayet ederek kendilerini sakınmalılar. Erkekler bu konuda sorumludurlar. Çünkü bir kadının baktığı yerde bakışına karşılık verilirse ya da dikkati çekilirse erkeklerde en az kadınlar kadar sorumlu olurlar.
Mü`min kadınların iffetine dil uzatmamalı onları baskı ve göz zinasına maruz bırakmamalıdırlar.
Bir diğer ayette Allah C.C. şöyle buyuruyor.
 

"Ey Peygamber! hanımlarına, kızlarına ve mü`minlerin hanımlarına söyle, dışarı çıkarken üstlerine cilbablarını alsınlar. Bu, onların tanınmasını ve bundan dolayı incitilmemelerini sağlar. Allah, Gafûrdur, Rahîmdir." (el-Ahzab, 33/59).
Allah C.C. tesettürü bir koruma olarak göstermiştir. Zira yukarıda ki ayeti kerime de de bunu en güzel şekilde dile getirmiştir. Mü`min kadınların tesettür ile aslında sıkma başlılıktan öte bir kalkana büründürüldüklerini ifade etmektedir. Kulların yanıldığı gibi bir baskı ve otorite değil bir koruma ve kalkandır tesettür.
 

Mü`min kadınlar tehlikededir. Yüksekova`da hicaba bürünmüş bacılarımıza saldırılar yapılıyor. Sanki bu giyim tarzı onlara düşmanmışcasına gerek fiili gerekse sözlü taciz ile sürekli gündem oluşturmaya çalışıyorlar.
Yinede İslam dini kadınlara her mü`min için bir kolaylık sağlamaktadır. Ve hanımlara özelliklede artık dünyevi isteklerini kendileri için korumaya alan ve nefsine karşı duran hanımlara bir çok kolaylık sağlamıştır.
Aşağıdaki ayet-i kerimede kendilerini artık dünyevi arzu ve isteklerden ve doğa kanunlarına riayet etmek isteyen hanımlara kolaylık sağlamak maksatlı bir ayet ile ispatlamıştır
 

"Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır" (en-Nûr, 24/60).
Evet Allah C.C insanoğluna zulüm etmemiştir aksine hayatının her karesinde kolaylık sağlamış bu kolaylıklar ile koruma altına almıştır. İnsanoğlu kendine verilen bu nimetlerin farkında olmalı ve bu sonsuz merhamete ve nimete daima şükürde bulunmalı.
Zira Allah C.C kendisine şükreden kullarını sever. Allaha Emanet Olun. Selam Dua ve Salavat İle

 

Muhammed Savaşan / Hakkari (Yüksekova)


Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir