• DOLAR 32.453
  • EURO 34.492
  • ALTIN 2472.507
  • ...
İran, Cenevre-2`ye davet edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ban, New York`ta düzenlediği basın toplantısında, Cenevre-2 Konferansı`nın Montrö`de düzenlenecek uluslararası bölümü için yeni ülkelere de davetiye gönderildiğini kaydetti.

Bu ülkeler içinde İran`ın yanı sıra Belçika, Avusturalya, Yunanistan, Bahreyn, Hollanda, Güney Kore, Vatikan, Lüksemburg, Meksika`nın bulunduğunu ifade eden Ban, "Toplantının daha geniş katılımlı olması Suriye hükümeti ve muhalefeti arasında gerçekleşecek müzakerelere destek verme açısından önemli" dedi.

İran`ın Suriye`de çözüm için düzenlenecek bir toplantıda mutlaka yer alması gerektiğini daha önce de dile getirdiğini hatırlatan Ban, şöyle devam etti:

"İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif`le son günlerde uzun görüşmeler gerçekleştirdim. Zarif bana, diğer davet edilen ülkeler gibi, Cenevre-2 Konferansı`nın Cenevre-1`de kabul edilen bildiri temelinde ve bunun uygulamasına yönelik olacağını anladıklarına ilişkin teminat verdi. Zarif ve ben müzakerelerin amacının Suriye`de karşılıklı rızaya dayalı tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulması olduğu konusunda fikir birliğine vardık."

Zarif`in bu temeldeki bir konferansta İran`ın olumlu ve yapıcı bir rol oynayacağı güvencesi vermesi üzerine ev sahibi kuruluş olarak İran`ı davet etme kararı aldıklarını bildiren Ban, sorunun çözüm yerinin müzakere masası olduğunu vurguladı.
Toplam 40 ülke davet edildi

Daha önce Cenevre-2 Konferansı için aralarında Türkiye`nin de yer aldığı 30 ülkeye davetiye gönderilmiş ancak Rusya ve ABD arasında anlaşama sağlanamadığı için İran`a davetiye gönderilmediği belirtilmişti.

Cenevre-2 Konferansı`nın ilk bölümü uluslararası seviyede BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun`un başkanlığında İsviçre`nin Montrö kentinde davetli 40 ülkenin katılımıyla 22 Ocak`ta gerçekleştirilecek.

Konferansın Cenevre bölümünde ise BM ve Arap Birliği`nin Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi`nin arabuluculuğunda Suriye hükümet ve muhalefeti bir masa etrafında bir araya gelecek.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir