• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Çocuk gelinlerin faturası imamlara kesilmek isteniyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Diyanet-Sen Van Şube Başkan Yardımcısı Hüseyin Kaya, ‘çocuk gelinler’  konusunda yaptığı değerlendirmede, bazı medya organlarında sorunun dini nikâha indirgenerek “imam nikâh kıymasa sorun çözülür” gibi bütün sorumluluğun imamlara atılmasının Yeşilçam’dan kalma imam taassubunun hala devam ettiğine dikkat çekti.
  
Türkiye`nin önemli sorunlarından biri olan çocuk gelinler konusunun ekonomik, sosyal ve kültürel yönden ele alınması gerektiğini ifade eden Hüseyin Kaya, “Toplumsal bir sorunun, tek suçlusunun din görevlileri olarak gösterilmesi hastalıklı bir bakış açısının ürünüdür. 17-18 yaşından küçükler rüştlerini ispat edemedikleri için çocuk sayılırlar, çocukların da evlendirilmeleri toplumu vahim sonuçlarla karşı karşıya getirecektir. Dolayısıyla çocuk yaştaki evlilikler İslam`ın esprisiyle bağdaşmaz.” Şeklinde konuştu.
 
 Özellikle kadın haklarını ve onurunu korunması amacıyla öncelikle resmi nikâhın kıyılması gerektiğini belirten Kaya, “Resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyılmamalıdır. Ancak, yıllardır var olan bu yasağa rağmen halk din görevlisini söz, nişan ve düğününe çağırıp dini nikâh kıymasını istiyor. Çünkü vatandaşlar yuva kurulurken bunun dini yönünün eksik olmasını istemiyor. Buna saygı duymak gerekir.” diye konuştu.
  
“Nikâh kıyma yetkisinin diyanete verilmesi sorunu büyük ölçüde çözer”
Nikâhın tek olduğunu ve bunun da Diyanet eliyle yapılması gerektiğini vurgulayan Hüseyin Kaya daha sonra, “Diyanet-Sen olarak yıllardır nikâhın tek olduğunu bununda devlet eliyle yapılması gerektiğini savunduk. Bu ikili duruma son verilmesi için de belediye başkanlarına, gemi kaptanlarına, köy muhtarlarına verilen nikâh kıyma yetkisinin müftülere verilmesini talep ettik. Son günlerde yaşanan olaylar da bu konudaki haklılığımızı yine ortaya koymaktadır. İsteyen insanlara müftü aracılığı ile nikâh kıyılarak resmiyet altına alınması ardından yapılacak dua ile kişilerin dini hassasiyetlerinin de dikkate alınması sorunu büyük ölçüde çözecektir. Bunun yanında küçük yaşta ya da zorla evlendirilen kızlarımızın resmi olamayan bir nikâhla dünya evine girmesinin önüne geçilecektir.” İfadelerini kaydetti.  (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir