• DOLAR 32.594
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2426.331
  • ...
Büyükelçiler Konferansı Mersin'de gerçekleştirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Türkiye'nin dış politikasının bir yıllık uygulamalarının değerlendirildiği, sonraki yılın öncelikleri üzerinde durulduğu geleneksel Büyükelçiler Konferansı’nın 6’ıncısı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

 

Bu yılki "Güçlü Demokrasi, Dinamik Ekonomi, Etkin Diplomasi" temalı konferansta katılımcılara hitap eden Bakan Davutoğlu, Mersin'in Kürt, Türk, Sünni ve Alevisiyle toplumun bir yansıması olarak bugünkü sosyo-kültürel yapıyı aktardığını belirterek, Mersin’i ‘Ayna Şehir’ olarak tanımladı.

 

Mersin'i bugüne taşıyan çerçeveyi Anadolu'nun Akdeniz'e açıldığı bir alan ve Akdeniz'deki en önemli 10 limandan biri olarak önemli bir ticaret merkezi olarak çizen Bakan, Akdeniz stratejisinin en önemli ayaklarından birinin Mersin'in bu özelliklerinden kaynaklandığını ifade etti. Mersin'in önemli bir ticaret ve liman şehri olduğunu belirten Bakan Davutoğlu, "Türkiye yükselen güç olurken bunun yurtiçinde her şehirde yansıması oluyor. Ortak akıl oluşturulması gerekiyor. O şehirlerin dünya ekonomisine entegrasyonu adına planlama yapılması gerekiyor." dedi. Hiçbir dönemde, kendi dönemlerinde olduğu kadar yurtdışında büyükelçilik açılmadığını, son 5 yıl içinde Afrika'da 23 büyükelçilik açıldığını hatırlatarak, "Mersin, Türkiye'nin Afrika'ya açılan kapısı olmalı." diye konuştu.

 

Yerelden ulusala, bölgesele ve küresele olan her adımı planlamak gerektiğinin önemine değinen Bakan Davutoğlu, "Türkiye'nin küresel bir aktör olmasını benimsemişseniz, geri adım atmayacaksınız. Bugün Türkiye ile ilgili algı operasyonu yapmaya çalışanlar, aslında Türkiye'nin ortaya koyduğu küresel vizyondan rahatsız olanlardır" diye konuştu. Türkiye'nin dış politikasının 15 sene önceki gibi olmasını isteyenlerin olduğunu belirten Bakan, kendilerini böyle bir defansif anlayışa kimsenin götüremeyeceğini ifade etti. Bakan, Türkiye'nin küresel vizyonunu daha büyük bir perspektifle ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

 

Bakan Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kuzey Akdeniz gelişmiş olacak; Akdeniz'in güneyi, Kuzey Afrika ve doğusu krizler içinde olacak. Bu 2 dünya yan yana yaşayamaz. Biz o 2 dünyanın da içindeyiz, bizim sözümüz dinlenmeden de Akdeniz'de kalıcı barış sağlanamaz. Biz bunun parçasıyız. Onun için bir taraftan Akdeniz'de, Akdeniz'in kuzeyinde, Avrupa'da ekonomik krizler yaşayan bir kuşak varken; Akdeniz'in güneyinde büyük devinimler yaşanırken, Türkiye'nin ortaya koyacağı siyasi perspektif başlı başına önem taşımaktadır. Nihayetinde Akdeniz'de bir barış havzası oluşacaksa bundan en çok istifade edecek biziz. Çok dilli, çok kültürlü bir Akdeniz hedefliyoruz. Suriye meselesinde de insani diplomasi yürütüyoruz."

 

Bakan, "Kıbrıs adasına gelecek barış, Doğu Akdeniz'e gelecek daha kapsamlı bir barışın ilk adımı olur. Ama şunu da söyleyeyim 10 sene önceki KKTC yoktur. Ekonominiz iyiyse başınız dik olur. Müzakerenizi daha sağlam yaparsınız. Anadolu ile Kıbrıs'ı kalıcı bir şekilde birleştirecek su projesi de hayata geçecek." dedi.  (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir